Teleurstellende start kent positief vervolg?

Na een teleurstellende start van het weer in het eerste weekend van augustus moeten we deze week opnieuw rekening houden met enkele buien en betrekkelijk lagere temperaturen. Dat heeft alles te maken met de positie van lage- en hogedrukgebieden. Wie op zoek wil gaan naar zomerweer binnen Europa kan daarvoor nog steeds terecht in het zuiden van Europa, alsook het oosten van ons continent.

Met weinig verschil in luchtdruk blijft het oosten van Europa warm tot tropisch. Lokaal ontstaan er enkele onweersbuien. De verwachting is dat het zomerweer daar nog enkele dagen zal aanhouden. Gelukkig wordt het ook later deze week opnieuw warmer in West-Europa met opties tot meer. Spannend.

Te koel tot en met donderdag

In een eerder verschenen artikel van blogger Dexy Roelvink werd de situatie reeds beschreven. Tot en met donderdag moeten we iedere dag rekening houden met enkele buien die via een noordelijke luchtstroming richting de Benelux worden getransporteerd. Vanaf vrijdag zien we de invloed van een hogedrukgebied ten westen van Frankrijk aan kracht winnen. Dat zal zorgen voor een onderdrukking van de buienactiviteit evenals een toename van het aantal uren zonneschijn. In het weekend zitten de temperaturen vervolgens in de lift en moeten we op meerdere plaatsen binnen België en Nederland de zomerse grens van 25 graden bereiken en overschrijden.

geleidelijk warmer augustus 2016

In de weerpluim zien we duidelijk een dip ontstaan in het weerbeeld. In en na het weekend kiezen meerdere weermodellen voor zomerse opties.

Na vrijdag zomers warm en meer

Vanaf vrijdag wordt de invloed van het hogedrukgebied uit het westen krachtiger. Dat zorgt voor droge condities met een toenemende kans op brede opklaringen verspreid in de Benelux. We zien de thermische ‘upgrade’ trouwens ook mooi in de weerkaarten ontstaan. Onderstaande weerkaarten zijn afkomstig van het Amerikaans weermodel GFS en visualiseren de temperatuur op donderdag en zondag. Het verschil is navenant. Wie het weerbeeld in detail wil bekijken, kan terecht op het weer op locatie. Deze gratis tool berekent alle parameters in een handomdraai voor ruim 800.000 locaties in Europa. Klik op de vlag om het land te wijzigen.

temperatuur donderdag

Op donderdag waait de wind voornamelijk uit westelijke richtingen. Het algemeen weerbeeld is hoofdzakelijk bewolkt. Boven Nederland is de grootste kans op neerslag.

 

temperatuur zondag

Op zondag genieten we volgens dit weermodel van zomerse maxima. De grondwind waait uit oostelijke richtingen. Doch kan het sterk opwarmen vanwege de zuidelijke hoogtestroming.

Weerbeeld tijdens vallende sterren?

Veel mensen werden reeds via onze website en de nationale media getipt! Komende dagen bereikt de meteorenzwerm de Perseïden haar hoogtepunt. Via een terechte opmerking van Casper Ter Kuile in 1 van onze reacties mogen we zelfs uitkijken naar een grote burst van ‘vallende sterren’. Algemeen genomen stijgt vanaf vanavond (8 augustus) de kans op vallende sterren na middernacht.

Volgens data is de periode tussen 01:00 en 04:00 het best om enkele meteoren te spotten in een willekeurige kijkrichting aan de hemel. Wie veel last heeft van lichtvervuiling zoekt dus maar best een rustige en donkere plaats om te genieten van het natuurfenomeen. (Perseïden zijn stofdeeltjes afkomstig van komeet Swift-Tuttle.)

 • Weerbeeld nacht naar dinsdag: 13-15°C, eerst zwaarbewolkt, opklaringen richting ochtendperiode
 • Weerbeeld nacht naar woensdag: 10-13°C, eerst helder, bewolking komt binnen 2e deel van nacht
 • Weerbeeld nacht naar donderdag: 10-13°C en vrij goede omstandigheden om sterren te spotten
 • Weerbeeld nacht naar vrijdag: 14-16°C en vrij veel hoge bewolking na middernacht


Lees ook eens:

 • Bradley Lems

  Elke dag een update 😉 zowel ecmwf als gfs geven goeie zomerse maxima’s aan. Het kan natuurlijk altijd beter,maar mij hoor je niet klagen met het weer de voorbij week. Zo te zien aan de lage nachttemperaturen zou het mooie dagen moeten zijn. Hou er wel rekening mee dat dit voor zuidwest nederland is. Een kaart van geheel benelux heb je niet op weerplaza. Als je een kaartje wil van een andere plaats van de benelux moet je het maar vragen.

 • Het lijkt spannend te worden, want GFS en ECMWF berekenen voor zaterdag nog zomerse maxima in België waarbij ECMWF na zondag een andere koers gaat varen dan GFS qua temperatuur. Gevaarlijke weersverwachtingen dit soort weerkaarten. Hou ons op de hoogte Bradley.

 • Bradley Lems

  Op weerwoord daarjuist dexy negatiever tegenover dinsdag en woensdag. Volgens de laatste weerpluimen zijn die nog steeds mooi boven de 25 graden.

 • Ziet er inderdaad niet slecht uit. Kan je ons even contacteren via noodweer.be@gmail.com.

 • Paulus Piet

  GFS had het een aantal dagen geleden bij het juiste eind! Vorst aan de grond in delen van de Benelux. Het was tevens de koudste augustusnacht in 23 jaar voor Nederland. Maar niet getreurd, na dit dieptepunt qua tempratuur schieten we morgen alweer naar de 25 graden. http://nos.nl/artikel/2124718-koudste-augustusnacht-in-23-jaar.html