Aanhoudend wisselvallig met warmere en koelere perioden

De zomer van 2016 is nog altijd niet van plan haar onbestendige karakter weg te poetsen. Het is aanhoudend wisselvallig. Doordat er volgende week een bel met koude lucht over onze omgeving uitzakt, gaan de temperaturen na het weekend verder omlaag. Toch gloort er een klein sprankje hoop aan de horizon voor de liefhebber van zomerweer. Wie een uitstapje heeft gepland in de Benelux of elders in Europa kan altijd terecht op het weer op locatie voor de laatste stand van zaken qua temperatuur en weerbeeld.

Zomerse zondag

Morgen hebben we voor de eerste keer deze maand te maken met echt zomerweer. Na een heldere en vrij koude nacht  (minima tussen 9 en 14 graden) begint de dag met volop zonneschijn. Het kwik gaat al snel omhoog en bereikt uiteindelijk waarden tussen 21 graden langs de kust en plaatselijk 26 graden in de Kempen. In de loop van de dag neemt de bewolking vanuit het westen toe, maar het blijft tot in de avond overal droog. De wind wakkert aan naar vrij krachtig tot krachtig (5 tot 6 Beaufort) aan de kust. Dit vormt een kleine smet op een verder prachtige zomerdag.

zomerse zondag 7 augustus 2016

Op zondag kunnen we profiteren van voldoende invloed van hogedruk. De temperaturen zitten dan ook duidelijk in de lift met op meerdere plaatsen de zomerse 25 graden.

Hoogtetrog

Vanaf maandag duikt de straalstroom onder de Benelux. Dit is zichtbaar als een uitstulping van koude lucht op hoogte. Op 5,5 kilometer daalt de temperatuur halverwege volgende week tot -20 graden. Door deze ontwikkeling neemt de onstabiliteit toe. Met een zeewatertemperatuur van ongeveer 20 graden is het goed mogelijk dat de kustregio’s met de meeste neerslag te maken krijgen.

voorbeeld hoogtetrog

Na het weekend daalt de temperatuur op 850 hPa door toedoen van een hoogtetrog nabij Oslo. Met een naar het noorden draaiende luchtstroming daalt de temperatuur ook in thermometerhut.

Op maandag is het overwegend bewolkt en valt er ’s middags regen of motregen. In de loop van dinsdag trekken er meer opklaringen binnen, maar kunnen er tegelijkertijd ook een aantal stevige buien gaan vallen. Op zowel maandag als dinsdag ligt de maximumtemperatuur rond de 20 graden.

Aanhoudend wisselvallig op woensdag en donderdag

Ook na dinsdag blijft het wisselvallig zomerweer. In het algemeen hebben we te maken met veel wolkenvelden waaruit van tijd tot tijd pittige buien vallen. Bij de buien is kans op onweer en windstoten. Het kwik gaat verder naar beneden: op woensdag en donderdag wordt het niet warmer dan 16-19 graden van noord naar zuid. Daarmee bereiken we (voorlopig) het thermische dieptepunt van deze zomer.

Doordat de bovenlucht sterk afkoelt en de wind in de zuidwesthoek blijft, is de kans op zogenaamde ‘kustconvergentie’ groot te noemen. In dat geval vormt er zich een gebied met continu opstijgende lucht (convergentielijn) die vrijwel stationair boven de kuststrook blijft liggen. Dit gebeurt bij voorkeur ’s nachts, wanneer de lucht boven land sterk afkoelt (de warme zeelucht glijdt er dan makkelijker overheen en stijgt op). Als gevolg daarvan ligt er gedurende een aantal uren of dagen een vrijwel permanent buiengebied langs de kust. Dit is goed te zien als we naar de verwachte cumulatieve neerslag tot eind volgende week kijken.

kustconvergentie benelux

In het binnenland valt volgende week betrekkelijk minder neerslag. Aan de kust blijft de kans op enkele stevige buien bestaan. Dankzij de aanvoer/fetch vanaf de Noordzee.

Langs de kusten van België en Nederland berekent het weermodel GFS enkele tientallen millimeters neerslag, terwijl dit dieper landinwaarts een stuk minder is. Normaal gesproken komt dit verschijnsel pas vanaf september voor in de Benelux, maar aangezien de omstandigheden meewerken (koude luchtsoort) krijgen we er nu al mee te maken.

Beter weer op komst?

De grote vraag is of we deze maand nog een periode krijgen met stabiel en warm zomerweer. Op basis van de nieuwste pluimgrafieken van EC en GFS neemt de kans op hogere temperaturen vanaf volgend weekend sterk toe. Een uitloper van het Azorenhoog lijkt het weer boven West-Europa te gaan beïnvloeden. Als eerste stijgt de luchtdruk boven het Noordzeegebied. Dit betekent dat de kans op neerslag afneemt, de zon vaker gaat schijnen en de temperatuur weer oploopt naar meer dan 20 graden.

weerpluim midden nederland

De weerpluim voor het midden van Nederland laat toch wat hoop zien op een warmer vervolg van deze maand augustus. Opties met tropische temperaturen eveneens binnen handbereik, maar voorlopig nog te onzeker.

Het vervolg is onzekerder. Mogelijk nestelt zich een hogedrukgebied boven Scandinavië. In dat geval gaan de maxima voor langere tijd omhoog naar 25-30 graden. Er zijn echter ook modelleden die de westcirculatie alweer snel laten herstellen. In deze berekeningen wordt het hogedrukgebied al binnen een paar dagen platgewalst door een stevige IJslanddepressie. De wisselvalligheid keert dan snel terug en de temperaturen blijven gematigd voor de tijd van het jaar (rond of beneden 20 graden). Afgaande op de pluimgrafieken van GFS en EC maken beide scenario’s evenveel kans: ongeveer 50%. Spannend om te volgen welk scenario uiteindelijk aan het langste eind zal trekken!


Lees ook eens:

 • Paulus Piet

  Bizar…winterse taferelen in hartje zomer.. Waarschijnlijk een heftige hagelbui in Leidschendam (Zuid-Holland). http://www.telstar-online.nl/nieuws/actueel/39972/bizar-sneeuwbui-in-hartje-zomer-en-vreemde-substantie-op-straat

 • Thomas

  En de temperaturen die GEFS liet zien hebben zich ook duidelijk vertaald naar de pluim: een hittegolf… Eens benieuwd of het er ook in de 18z-run nog in zit!

  • Ik vind dat er gerust nog meer leden in de pluim mogen richting 30°C.

 • Thomas

  ECMWF wordt met de run beter qua warm/tropisch weer. In de 12z-run stijgt de temperatuur op het 850 hPa tot lokaal 20°C. In de pluim zullen we dus sowieso temperaturen te zien krijgen van tussen de 30°C en 35°C. Als de dauwpunten daarbij hoog zitten kan dat wel een serieus CAPE-bommetje zijn. De datum wanneer dit voorvalt brengt geen goed nieuws, want deze Spanish Plume-setting valt op 18 augustus, wanneer het Pukkelpopfestival al voor de helft bezig is.

  • Keep us posted Thomas! Fijne avond!

   • Thomas

    Zal ik doen! Fijne avond!

  • Paulus Piet

   Het zwaarte punt van de Spanish plume lijkt zich ten westen van de Benelux te concentreren, volgens de nieuwste run van GFS. Natuurlijk gaat dit nog tig keren veranderen voordat het zover is. Als het zo blijft, vanaf volgende week dinsdag, tempraturen van 30 + voor een groot deel van de Benelux. Inhaalslag van hartje zomer? 😉

   • Thomas

    Inderdaad. Mogelijk dat de lucht toch nog net iets te droog is. En bij GEFS kunnen we al spreken van een hittegolf met temperaturen die bijna een week boven de 30°C graden uitkomen…

 • Thomas

  ECMWF wordt met de run beter qua warm/tropisch weer. In de 12z-run stijgt de temperatuur op het 850 hPa tot lokaal 20°C. In de pluim zullen we dus sowieso temperaturen te zien krijgen van tussen de 30°C en 35°C. Als de dauwpunten daarbij hoog zitten kan dat wel een serieus CAPE-bommetje zijn. De datum wanneer dit voorvalt brengt geen goed nieuws, want deze Spanish Plume-setting valt midden

 • Paulus Piet

  Bedankt voor de update ! Zag net dat er zelfs signalen zijn, die aangeven dat vorst aan de grond in de Ardennen, in de nacht van dinsdag op woensdag tot de mogelijkheden behoort. Brrrr

  • Dat is zeer graag gedaan Paulus Piet, je wordt een gevestigde waarde hier 😉

   • Paulus Piet

    Ja, ben hier regelmatig te vinden haha. Ach ja, als het weer een passie van je is, zit je hier op de juiste plek!