24 december 2013 - 2 min. lezen 5 reacties

De flinke zuidwesterstorm ‘Dirk’ heeft de afgelopen nacht en deze ochtend op heel wat plaatsen in België, maar ook in het buitenland voor overlast gezorgd. Best logisch als je weet dat dit stormveld gekoppeld werd aan een massief lagedrukgebied met kern ter hoogte van Ierland. Daar daalde de luchtdruk tot bijna 930 hPa.Dat zijn net geen recordwaardes. Info: onze waarschuwing op zondag.

Storm Dirk op het satellietbeeld

storm december dirk

In België en Nederland daalde de luchtdruk richting 983 hPa als minimale waarde. Best heftig en een fractie lager dan de Sinterklaasstorm eerder deze maand. UPdate 18 oktober 2014: in juni 2014 werd ook de Pinksterstorm in het leven geroepen door de grote schade die ontstond na de doortocht van enkele supercells in West-Vlaanderen. Vooral de regio rond Wingene en Lichtervelde werd zwaar getroffen met enorme schade aan serres. Volgens onze recentste berichtgeving zou deze schade worden vergoed door het rampenfonds.

Decoratie heeft het lastig

Gisterenavond begon de wind al flink aan te trekken uit zuidwestelijke richtingen. Dit voor zowel de kustregio als de gebieden in het binnenland. Zo werden al snel de eerste problemen gesignaleerd met loshangende kerstverlichting (Antwerpen) en ook losse voorwerpen werden een speelbal voor de steeds in kracht toenemende wind.

schade storm dirk

Record windstoot in Waregem

De voornaamste regio’s waar het tot (zeer) zware windstoten kwam, was de provincie West-Vlaanderen. Gebieden in het zuiden kregen geregeld flink wat gebrul te verwerken, resulterend in nieuwe records. Zo werd deze ochtend een windstoot gemeten van 81.6 km/h door het semi-professioneel weerstation te Waregem. Later in de voormiddag (11:15) werd dit bijgesteld richting 87.8 km/h. Het stadsbestuur van Waregem heeft daarom zelfs besloten om de toegang tot de ijspiste tot 13:00 te verbieden. Dit door de combinatie van wind en regenval. Puike beslissing!

Ook elders in de provincie bleven ze niet gespaard door hevige rukwinden. Het weerstation van Izegem registreerde een windvlaag van 91.1 km/h omstreeks 11:50. Impressionant!

De komende uren trekt de storm ‘Dirk’ verder richting het noordoosten van Europa en zwakt het stormveld in onze regio verder af. Nadeel aan de situatie is dat er een nieuwe neerslagzone haar opwachting maakt aan de Belgische kust. Dit zal voor heel wat regen zorgen in de namiddag (gemiddeld 10 tot lokaal 20 liter per vierkante meter). Onze collega’s bij waterinfo.be zijn dan ook waakzaam voor eventuele wateroverlast.

Bron foto: natuurpunt (Facebook) – omgevallen boom door storm werd verwijderd ivm copyright. (21/02/18)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

7 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen