0

Nadat storm Ashley het Verenigd Koninkrijk heeft gepasseerd, met veel schade en hoge windsnelheden, gaat het tijdelijk een stuk stabieler worden in grote delen van Europa. De reden voor het stabielere weer is het verplaatsen van de straalstroom en als gevolg daarvan dat een hogedrukgebied zich voor een aantal dagen nestelt boven het vasteland van Europa.

Terugblik naar storm Ashley

Storm Ashley heeft gezorgd voor een zware storm in het Verenigd Koninkrijk. In het noordwesten van Ierland zijn er maximale windstoten gemeten van 137 km/u en een uurgemiddelde windkracht 10. In het binnenland van Ierland werden er ook zeer zware windstoten gemeten van 100-110 km/u. In Schotland ging het er op de bergtoppen een stuk heftiger aan toe. Daar kwam het tot windstoten van 194 km/u door een orografisch effect.

Aan de grond werden er windstoten gemeten van 100-120 km/u, wat natuurlijk ook zeer fors is. De gevolgen van de storm waren dan ook aanzienlijk. In Ierland waren er meer dan 50.000 huishoudens zonder stroom en in het Verenigd Koninkrijk was er veel windschade en wateroverlast.

Ontwikkeling krachtig hogedrukgebied

Storm Ashley verdwijnt van de kaarten. Ondertussen is de straalstroom aan het meanderen en verplaatst die zich tijdelijk wat meer naar het noorden van Europa. Hierdoor kan vanaf dinsdag 22 oktober een imposant hogedrukgebied van 1.030 hPa zich verder op het Europese vasteland verplaatsen. Ook in de Benelux hebben we dan te maken met invloed van dit hogedrukgebied. Dit hogedrukgebied kan tot delen van Scandinavië reiken.

Luchtdrukverdeling op 23 oktober volgens de operationele run van het GFS-model. Een imposant hogedrukgebied is zichtbaar boven Europa

Op vrijdag 25 oktober is de kans aanwezig dat een lagedrukgebied zich opdringt en het hogedrukgebied wat meer verplaatst naar het oosten van Europa. Het hogedrukgebied kan in het oosten van Europa voor een langere tijd aanhouden.

Straalstroom verplaatst zich richting het noorden

Toenemende dagelijkse gang in de Benelux

Het wisselvallige weer van de afgelopen dagen maakt plaats voor een stuk stabieler weer. Op sommige dagen viel er op diverse plekken een aanzienlijke hoeveelheid neerslag. Daarnaast waren er op zondag 20 oktober windstoten van 50-75 km/u langs de Belgische en Nederlandse kust. Het gevolg van deze hogedrukgebieden is dat de zon meer gaat schijnen in de Benelux en dat de bewolking een stuk verminderd.

Waar de afgelopen dagen er weinig verschil zat tussen de minimumtemperaturen en de maximumtemperaturen, gaat dat de komende dagen anders worden. Overdag zullen de temperaturen op uitgebreide schaal tussen de 15°C en de 18°C. De temperatuur blijft dus veelal te zacht voor de tijd van het jaar.

Tijdens de nachten kan er door uitstraling de temperatuur flink zakken en kan dan juist lager uitkomen dan normaal, tot beneden de 8°C op veel plekken. In de nacht naar donderdag is het mogelijk dat de minima rond de 4°C zal uitkomen. De dagelijkse thermische amplitude, een cijfer voor de dagelijkse gang, zal tussen de 9°C en 14°C uitkomen.

Weerpluim van het ECMWF-model toont aan dat de dagelijkse gang toeneemt in de komende dagen

Ter vergelijking, de afgelopen dagen was de dagelijkse thermische amplitude soms slechts een paar graden. Voor na vrijdag is de verwachting een stuk onzekerder vanwege de mogelijke passage van een kleinschalig lagedrukgebied. Dit lagedrukgebied kan ervoor zorgen dat we met wisselvalliger weer te maken gaan krijgen, maar meer duidelijkheid daarover komt pas over een aantal dagen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken