Zware storm mogelijk voor Britse Eilanden
Op zondag 20 oktober is er bijna precies 37 jaar na de Great Storm kans op een zware storm in Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Daarbij is er een aanzienlijke kans op zeer zware windstoten. Daarnaast is er een ‘sting jet’ mogelijk op de Atlantische Oceaan, een fenomeen wat zich ook voordeed bij die Great Storm van 1987.
Ontwikkeling van een stormdepressie
In de loop van vrijdag 18 oktober komt er een lagedrukgebied tot ontwikkeling boven de Atlantische Oceaan. Aan het einde van de vrijdagavond is de luchtdruk daarin waarschijnlijk gedaald naar 1.000 hPa. Op zaterdag gebeurt er dan een RaCy-proces, bij een RaCy-proces daalt de luchtdruk met tenminste 24 hPa in 24 uur. Tijdens het RaCy-proces van dit lagedrukgebied kan het systeem met maar liefst 45 hPa dalen binnen 24 uur.
Tevens ontstaat er op zaterdag een randstoring binnen het lagedrukgebied, die randstoring wordt een tweede kern binnen het lagedrukgebied. Deze kernen draaien in elkaar tijdens de piek van de extratropische cycloon.
Poging tot sting-jet?
Deze piek doet zich voor in de nacht van zaterdag op zondag. Tijdens de piek van de storm wordt er een luchtdrukgradiënt van 15-20 Pa/km verwacht door de weermodellen, dat is zeer intens. Ter vergelijking, de luchtdrukgradiënt van de storm van 25 januari 1990 was ongeveer 8-10 Pa/km en die van 5 juli 2023 had een luchtdrukgradiënt van 10-14 Pa/km. De ontwikkeling van een sting jet tijdens de piek van de storm is niet uitgesloten.
- Hoe groot was de invloed van ex-orkaan Kirk in Europa?
Bij een sting jet is er sprake van een downdraft. In een downdraft daalt de wind van grote hoogte naar het aardoppervlak. Daarbij worden er aan het aardoppervlak extreem zware windstoten van ver boven de 130 km/u waargenomen.
Forse windstoten
Dit fenomeen word berekend door diverse weermodellen waarbij een relatief kleine zone ontstaat met windstoten van 150-200 km/u en een gemiddelde windsnelheid van windkracht 12. Deze zone blijft boven de Atlantische Oceaan is de huidige verwachting. Op zondag krijgen Ierland en het Verenigd Koninkrijk mogelijk te maken met het dan zwakkere, maar het nog wel zeer krachtige, windveld. Daarna buigt het lagedrukgebied af richting het noorden en zwakt de storm af.
Gevolgen voor Ierland en Verenigd Koninkrijk?
Het is op dit moment nog niet precies te verwachten wat de precieze gevolgen zullen zijn voor het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Dit komt doordat het pad van de storm nog vrij onzeker is. Op dit moment lijkt mij dat de kans aanzienlijk is dat er zeer zware windstoten zullen worden gemeten op veel plaatsen. De grootste kans op zeer zware windstoten is in Schotland, maar ook in Ierland is er een kans aanwezig op deze windstoten.
In het noordwesten van Ierland is er kans op windstoten van 110-130 km/u, in het binnenland van Ierland windstoten van 90-110 km/u. In Schotland is er zelfs kans op windstoten van 120-140 km/u.
Daarbij staat er waarschijnlijk storm tot zware storm, windkracht 9 á 10. In Schotland sluit ik piekwindstoten boven de 150 km/u niet uit gezien de orografie in het gebied. Op hoge toppen is de kans groter op extreme windstoten. De gevolgen van deze windstoten kunnen groot zijn. Het zal geen herhaling zijn van de Great Storm van 16 oktober 1987 of de Burns’ Day Storm van 25 januari 1990.
Bij elk van deze stormen vielen er tientallen doden. Desondanks zullen de windstoten veel schade kunnen aanrichten in de vorm van omgevallen bomen, beschadigde huizen en gebouwen, stroomuitval en rondvliegende voorwerpen. De maatschappij kan echt wel urenlang hinder ondervinden van deze mogelijke storm.
Windveld voor België en Nederland
De storm buigt naar verwachting af richting het noorden waardoor Nederland niet echt met de storm te maken gaat krijgen. Langs de kust is er op zondag kans op windstoten van 50-60 km/u, de kans voor het overschrijden van windstoten van 50 km/u is ongeveer 80%. Het levert een stevige wind op, maar gelukkig niet genoeg om enige vorm van schade te veroorzaken. Deze windstoten zijn wel verbonden aan het lagedrukgebied, maar we zitten op ongeveer duizend kilometer afstand van de kern van het lagedrukgebied.
- Ontdek het weer voor jouw locatie
Artikel in samenwerking met Novi Hinten