6

De winter is in volle gang en dat heeft ook in de Verenigde Staten zijn uitwerking. Koning winter heeft eind januari al een sneeuwdump in Californië veroorzaakt. Nu is ook de andere kant van de VS aan de beurt. In onder andere New York is al erg veel sneeuw naar beneden gekomen en aan de sneeuwstorm komt in het noordoosten van de VS voorlopig nog geen eind.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Sneeuwstorm heeft de VS overgestoken

Deze sneeuwstorm heeft al een bijzondere geschiedenis. We schreven al over een flinke sneeuwval in Californië. Een krachtig lagedrukgebied kwam voor de kust vrijwel tot stilstand en veroorzaakte dagenlange neerslag in het zuidwesten van de VS.

Deze storm is vervolgens van west naar oost over de Verenigde Staten getrokken. In de “Mid-West” viel er veel sneeuw. Inmiddels is de depressie de zee op getrokken en ligt ze voor de oostkust van de VS. Al 80 miljoen Amerikanen hebben te maken gehad met de gevolgen van de storm.

Aan de achterzijde van de depressie is een bel met koude lucht afgezakt over het noordoosten van de VS. Aan de noordzijde van de kern staat een stevige oostenwind. Die twee gebeurtenissen leiden tot een flinke sneeuwstorm.

In het noordoosten van de Verenigde Staten zijn er koude bovenluchten en staat er een stevige oostenwind.

Recordhoeveelheden sneeuw

Net zoals in Californië ligt de storm ook bij de oostkust nagenoeg stil. Zondagmiddag 31 januari (lokale tijd) viel de eerste neerslag. In de staten ten noorden van Virginia was dat in de vorm van sneeuw. Op maandag 1 februari breidde de neerslag zich noordwaarts uit. Omdat het lagedrukgebied zich nauwelijks bewoog, ging het (vrijwel) continu door met sneeuwen.

In de stad New York was er maandagavond al 30 centimeter sneeuw gevallen en tot en met woensdagochtend 3 februari kan er nog eens zo’n hoeveelheid bij vallen. Dieper landinwaarts kan het sneeuwdek lokaal groeien tot meer dan een meter. Op een aantal plekken in het noordoosten van de VS zou deze sneeuwstorm weleens records kunnen breken.

Sneeuwstorm veroorzaakt harde wind en hoge golven

Naast de enorme hoeveelheden sneeuw die de mensen moeten verwerken, brengt de sneeuwstorm in de VS nog andere problemen met zich mee.

Aan de kust stak de noordoostenwind flink op en in het noordoosten kwamen aan de kust windstoten voor van 100 tot 120 km/u. In combinatie met de sneeuw zorgt dit lokaal voor zeer slechte zichten.

Daarnaast werd het water aan de oostkust ook nog eens flink opgestuwd. Op sommige laaggelegen plekken kwamen overstromingen voor doordat het water vanaf de kust het land opkwam.

De stormdepressie gaat uiteindelijk aan de wandel en in de loop van woensdag trekken ook de laatste sneeuwbuien weg. Ook het oosten van Canada moet zich schrap zetten voor de sneeuwstorm. Ook daar zal de depressie voor enkele tientallen centimeters verse sneeuw zorgen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

15 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen