0

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk komt steeds vaker voor in het wereldwijde nieuws. Vorig jaar, op 27 mei 2020, bracht SpaceX voor de allereerste keer in de geschiedenis van het bedrijf twee NASA astronauten in de ruimte. Dit deden ze met hun nieuwe ‘Crew Dragon’ ruimtecapsule. Daarnaast is SpaceX ook nog steeds bezig met het uitrollen van een satellietnetwerk, ‘Starlink’, die breedbandinternet moet voorzien. Op 6 augustus 2021 bood zich een nieuw hoogtepunt aan, met de bouw van de grootste raket ter wereld! Met een hoogte van maar liefst 120 meter is de raket zo’n 9 meter hoger dan de Saturn V raket van de NASA, de vorige recordhouder.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Grootste raket ter wereld

Opbouw

In het zuiden van Texas is op 6 augustus de grootste raket ter wereld geassembleerd door het ruimtevaartbedrijf SpaceX. De raket bestaat uit twee onderdelen: de Super Heavy rocket booster (Booster Number 4, BN4) en het laatste Starship prototype (Serial Number 20, SN20). Het Starship onderdeel is 50 meter hoog en werd bovenop de booster van 70 meter geplaatst. Samen, op elkaar, dus goed voor 120 meter. Wanneer het lanceerplatform in ogenschouw wordt genomen, is de totale hoogte maar liefst 145 meter! Dit is maar liefst 52 meter hoger dan het Vrijheidsbeeld in New York City. Onderaan de booster zijn er zeker zo’n 29 Raptor motoren bevestigd om de raket de ruimte in te brengen.

De rocket Booster, BN 4, links en de Starship, SN 20, rechts.

SN20 ‘stacked’ op BN4

Op 6 augustus was Elon Musk opnieuw paraat om Twitter van de nodige updates te voorzien over het ‘stacking process’.

Bekijk de volledige video van het ineenzetten van de raket hieronder.

https://www.youtube.com/watch?v=rG6CV3-LBCk

Om de onvoorstelbare hoogte van deze raket even te vergelijken met andere, voorgaande raketten, kun je even onderstaand plaatje onder de loep nemen. De Starship raket van SpaceX vind je onderaan rechts terug, ongelofelijk!

https://twitter.com/MSServices_info/status/1424794350945456141

Wat nu?

De assemblage van de Starship raket was een test. Zo moeten de onderdelen nog grondig getest en gefinaliseerd worden vooraleer de grootste raket ter wereld de ruimte kan gaan verkennen. De Starship prototypes worden wel telkens aan een testvlucht onderworpen, gelukkig maar. Bij een testvlucht van het prototype SN10 op 4 maart begin dit jaar ontplofte de Starship kort na de landing. Eind mei landde het prototype SN15 daarentegen wel veilig terug op Aarde.

Volgens Musk zijn er nog 4 cruciale dingen die geoptimaliseerd moeten worden, vooraleer de raket de ruimte in kan. Hitteschildtegels, thermische bescherming van de motoren en meer grondstuwstof opslagtanks. Daarnaast is ook een snelkoppelingsarm nodig die de stroom- en brandstofleidingen voor de lancering aan de raket koppelt.

Toekomstplannen

De raket moet een volledig, herbruikbaar transportsysteem worden, ontworpen om zowel mensen, als vracht te vervoeren naar een baan om de Aarde, de maan, Mars en nog verder. Bovendien heeft de NASA dit systeem gekozen als maanlander voor haar bemande Artemis programma. Hiermee willen ze de eerste man, sinds de jaren ’70 en de eerste vrouw ooit, naar de maan brengen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

36 minuten geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen