4 maart 2021 - 2 min. lezen
2 reacties 2

Het ruimteschip Startship van het Amerikaans bedrijf SpaceX heeft enkele uren geleden een succesvolle landing gemaakt. Dit prototype is het 3e toestel dat de lucht in werd gestuurd om een hoogte van 10 km te bereiken en vervolgens veilig een landing in te zetten richting aarde. De lancering vond plaats in Boca Chica, Texas

Veilige landing

De lancering van SN10 was live te volgen op het Youtubekanaal van SpaceX. Opmerkelijk aan dit ruimtevaartuig is dat het bedoeld is om 100 tot 150 ton cargo te vervoeren of het equivalent van 100 mensen in één keer. Dankzij de mogelijkheid om onderweg bij te tanken kan het idee rijpen om met dergelijk ruimtetuig naar Mars of de maan te reizen.

Starship is duidelijk de grootste in vergelijking met voorgangers (CC BY-SA 4.0- Thorenn)

Bedoeling van deze missie?

Bij iedere missie opnieuw is het de bedoeling om waardevolle data te verzamelen. Voor de missie van de SN10 was vooral de data belangrijk bij de terugkeer van het ruimtetuig naar het platform. We mogen immers niet vergeten dat zo’n operatie flink wat technologie vergt en rekenkracht van computers om een raket veilig en in één geheel naar aarde te laten terugkeren. Eénmaal we hiermee veelvoudig succes ervaren kan Starship hergebruikt worden voor ruimtemissies. Iets wat bijzonder gewenst is om grote kosten te vermijden.

Betalen wij mee in deze SpaceX missies?

Er wordt regelmatig gevraagd of mensen via belastingen investeren in deze projecten. Het antwoord is neen, want het geld bij SpaceX wordt door private investeerders op punt gehouden. Zo heeft SpaceX afgelopen februari nog eens 850 miljoen dollar opgehaald. Indrukwekkend!

Ontploffing Starship SN10

Enkele minuten na de touchdown waren er vlammen zichtbaar aan de onderzijde van Starship. Enkele sproeiers op het platform probeerden meteen de brand te blussen, maar tevergeefs. Het 3e prototype ontplofte en dat ging gepaard met een heuse vuurbal.

Het ‘succesmomentje’ van Elon Musk op Twitter was dan ook van korte duur. Hij had net voor de ontploffing getweet dat 3e keer de goede keer was en dat Starship met succes geland.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

1 dag geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

5 dagen geleden - 4 min. lezen