20 januari 2019 - 4 min. lezen 1832 reacties

Liefhebbers van winterweer hebben er lang moeten op wachten. Dat is wel duidelijk na de laatste livestreams op het Youtubekanaal van NoodweerBenelux! Ondertussen nadert het einde van januari 2019 en dient er na enkele nachten met vrieskou toch wel wat sneeuw te vallen in België en Nederland. Een wintergevoel zonder een mooi laagje sneeuw is immers niet compleet. Voor deze sneeuwliefhebbers hebben we goed nieuws, want dinsdag en woensdag groeit de kans op het witte goud!

Stevige sneeuwkansen op dinsdag

Een hogedrukgebied met kern boven de Azoren breidt zich de komende tijd uit naar het noorden. Hierdoor wordt de straalstroom gedwongen om ten noorden ervan naar het zuiden te duiken. Net op dit moment vloeit een lagedrukgebied mee op de straalstroom waardoor ook winterse neerslagzones toegang vinden tot de Benelux. Op dinsdag zien we zo’n storing naderen vanuit het westen.

positie straalstroom op woensdag 23 januari 2019
Een zuidelijke straalstroom zorgt voor een depressie die naar Frankrijk wordt gedwongen. Hieraan verbonden bevindt zich een winterse neerslagzone.

Diverse weermodellen zoals GFS en ECMWF pikken de sneeuwzone goed op voor dinsdag. Reeds vanaf de ochtendperiode groeien de kansen op sneeuwvlokken over West-Vlaanderen (BE) en het zuidwesten van Nederland. We spreken dan over een timing tussen 05:00 en 07:00. Later in de voormiddag breidt het systeem zich uit naar het binnenland van België en Nederland met ook daar een toenemende kans op sneeuwvlokken. Zoals de weerkaarten er nu bij liggen, kan er 1-3 cm sneeuw verwacht worden.

Eventueel ook IJZEL

Probleem met deze weersverwachting is dat de neerslagzone tijdelijk wordt gevolgd door een ‘warm’ segment in de bovenlucht. Hierdoor kan de eerste of laatste neerslag tijdelijk als regen vallen. In combinatie met de vrieskou van de voorbije nachten zal dat ook gevaarlijke toestanden opleveren i.v.m. ijzel. De grootste kansen worden momenteel voorbehouden voor het westen van België en het ZW van Nederland. Indien de smeltlaag dun genoeg blijft, zal de neerslag hoofdzakelijk als sneeuw blijven vallen.

kansen op ijzel in de ochtendperiode
Het fijnmazig weermodel HIRLAM komt in de ochtendperiode met tijdelijke ijzelkansen voor het westen van de Benelux. Indien de neerslag actief genoeg is, verwachten wij meer en meer sneeuw.

Waarschuwingskaart winterse neerslagzone

We bevinden ons nu binnen de 48 uur vooraleer de winterse neerslagzone van west naar oost over de Benelux trekt. Er is reeds een goed zicht op de te verwachten weersituatie. Daarom kiezen we voor een (voor)waarschuwing. Voor het westen van België werd geopteerd voor een level 2 vanwege de kans op aanvriezende regen en ijzel. De rest van de Benelux komt in een level 1 zone terecht met focus op sneeuwvorming van enkele centimeters. Over het algemeen dienen we rekening te houden met 1-3 cm…mogelijk nog iets meer.

Sneeuwbuien op woensdag?

Wie vol spanning uitkijkt naar dinsdag, kan ook op woensdag nog genieten van een mogelijke sneeuwsituatie. Het Amerikaans weermodel berekent vanaf de Noordzee nieuwe buien, die op woensdag vooral voor de westhoek in België nieuwe sneeuwbuien kunnen veroorzaken. Een lange fetch (glijbaan) vanaf de Noordzee kan voor deze regio lokaal een sneeuwverrassing veroorzaken. Strooidiensten in die regio kunnen maar beter de weerberichten goed opvolgen, want dit neigt naar een gevaarlijke weersituatie.

foto 2 sneeuwbuien voor het westen van België
Sneeuwbuien over het westen van België

UPdate sneeuwkansen nacht naar woensdag

Nu de sneeuwzone in de westelijke regio’s heeft plaats gemaakt voor droger weer en tijdelijk een opklaring, is het al weer oppassen geblazen voor nieuwe gevaarlijke situatie komende nacht en morgenvroeg. Verschillende modellen zinspelen op nog sneeuwzone in de westelijke regio’s van België. Timing en locatie liggen nog niet volledig vast, maar de zone zou waarschijnlijk rond middernacht binnenkomen.

Vooral West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Henegouwen zouden nog enkele centimeters (orde 1-5 cm) extra te verwerken krijgen. Indien deze zone nog verder noordelijk opschuift (dit gebeurt in Arome) kunnen ook Zeeland en andere provincies van België nog wat sneeuw krijgen. Nowcasten is dus aangewezen!

sneeuwval vannacht over het westen

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

1 dag geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen