190

De meteorologische winter is nog maar net gestart en daar dienen zich al de eerste sneeuwkansen aan. De focus voor eventuele winterse schermutselingen ligt op maandag 5 december. Een winterse neerslagzone komt vanuit het zuidoosten opzetten en zal indraaien over België. Door de lage temperaturen en een gunstig profiel in de atmosfeer zal de meeste neerslag als winterse neerslag vallen. We denken dan aan een combinatie van motsneeuw en lokaal zelfs wat ijzel. Voorzichtigheid is dus zeker geboden, zeker in combinatie met de ochtendspits.

  • Op zondag komt weerman Nicolas met een nieuwe update op Youtube. Volg het kanaal gratis en éénvoudig door op de rode abonneer knop te drukken. 🔴

Winterse neerslagzone

Om onweer, hagel of sneeuw te berekenen, is het raadzaam om gebruik te maken van fijnmazige weermodellen. Voor deze sneeuwkansen gebruiken we het Duitse ICON, het Nederlandse HARMONIE en het Franse AROME weermodel. Opvallend is dat deze sneeuwsituatie zich heeft ontwikkeld in de laatste 48uur en duidelijker naar voor komt.

De totale sneeuwhoeveelheid voor de Benelux blijft evenwel beperkt, maar zoals we weten is de eerste sneeuwval vaak genoeg voor veel files en stress.

  • Sneeuw in de buurt? Laat het andere mensen weten via onze weerapp Weerflash
Het Duitse weermodel ICON berekent voor maandagochtend 5 december 2022 een lichte sneeuwzone met een totale accumulatie van ongeveer 1 tot 2 cm. Hiermee is het weermodel het meest conservatief.
Het Nederlands weermodel HARMONIE berekent meer kans op sneeuw voor een groot deel van de Benelux. Opvallend is ook de sneeuwkans voor het ZW van Nederland.
Het Frans weermodel AROME is gelijklopend met het Nederlands weermodel HARMONIE en geeft ook een vrij stevig signaal af voor winterse neerslag maandagochtend.
  • Wist je dat steden en gemeenten rekenen op NoodweerBenelux voor gedetailleerde weersverwachtingen inzake sneeuw? Strooidiensten gericht uitsturen is essentieel. Ontdek meer.

Bodemwarmte?

Na een lange periode van hogere temperaturen moeten we ook in het achterhoofd houden dat de eerste sneeuw maar moeizaam zal kunnen accumuleren op het wegdek. Dat komt omdat er nog resterende bodemwarmte aanwezig is.

Mocht er een langdurige vorstperiode aan de sneeuwkans voorafgegaan zijn, dan is dit fenomeen niet aanwezig en kan de sneeuw onmiddellijk aangroeien op het wegdek. Het is dus maar de vraag in welke mate de sneeuw zal blijven liggen in de lager gelegen gebieden.

Nog meer sneeuwkansen binnenkort?

Weermodellen zijn voor de periode van 7 tot 12 december nog sterk onzeker. Dat komt enerzijds omdat de scheiding tussen warme en koude lucht over West-Europa komt te liggen. Details zoals sneeuwbedekking, kou op het vasteland van Europa kunnen dit scenario nog fors beïnvloeden. Voorlopig is de voorspellingstermijn dus sterk beperkt tot ongeveer 72 u.

In deze 72 uur is het niet uitgesloten dat er lokaal in de Benelux nog wat meer winterse neerslag zal vallen, maar daarover uiteraard meer in nieuwe artikelen op deze website of onze sociale media.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

5 dagen geleden - 2 min. lezen