2

Wauw, wat kan de natuur toch verwonderen op dit moment! Via sociale media Twitter en Facebook zijn er enkele foto’s opgedoken van zeldzame parelmoerwolken boven het noorden van Noorwegen (Tromsø). Ook in Zweden werden gisteren kleurrijke wolken gespot. Deze wolkenformaties bezitten kleuren zoals ook te zien bij een regenboog en zijn in België en Nederland extreem zeldzaam. Volgens de gerenommeerde website Spaceweather.com zijn er de komende dagen nog meer van deze wolkenformaties mogelijk. Mensen in het hoge noorden, u bent gewaarschuwd.

Regenboogwolken / parelmoerwolken

In tegenstelling tot de ‘normale’ wolken met grijze tinten zijn deze regenboogwolken bijzonder kleurrijk en bevinden ze zich vooral hoog in de atmosfeer. Zonlicht dat invalt onder een welbepaalde hoek wordt gebroken door de ijspartikels in de lagere regionen van de stratosfeer (20 – 25 km). Net zoals bij een regenboog waar de druppels gezelschap krijgen van zonlicht en vervolgens een kleurenspectrum veroorzaken, ontstaan parelmoerwolken.

voorbeeld parelmoerwolken
Foto van parelmoerwolken. Yannick De Bel kon boven Jakoetië, Rusland deze bijzondere foto vastleggen

Het gebrek aan zonneschijn dat zich daar ieder jaar opnieuw ontfermt over de regio wordt op deze spectaculaire wijze snel van tafel geveegd. Komende uren extra updates, stay tuned.

  • Hoe fotografeer je het best spectaculaire weerfenomenen? Dit praktijkboek helpt je op weg. Deze downloads zijn dan weer belangrijk om foto’s te bewerken (versie Mac of Windows).

Ontstaan van parelmoerwolken

Wolken bestaan uit waterdruppeltjes of ijskristallen. De meeste komen voor in de onderste 12 kilometer van de atmosfeer (troposfeer). Deze luchtlaag bevat veel vocht dat bij afkoeling overgaat in waterdruppeltjes of ijskristallen en zichtbaar wordt als wolken. Parelmoerwolken bevindt zich niet in de troposfeer, waar het weer zich in manifesteert, maar in de stratosfeer op 20 à 30 km hoogte.

  • Geboeid door de atmosfeer en haar effect op het weer? Dan is dit boek zeker en vast iets voor jou.

De stratosfeer is zeer droog vergeleken met de troposfeer. Om parelmoerwolken te vormen moet het kouder zijn dan -80°C. Wat op die hoogte al zeer koud is. De parelmoerwolken bevinden zich op een hoogte tussen 15 à 25 km. Bovenin de stratosfeer bevindt zich een hogere concentratie ozon. Dit gebied wordt dan ook de ozonlaag genoemd.

atmosfeer

Uitzicht van parelmoerwolken

Parelmoerwolken bestaan uit gewoon ijskristallen, maar er kan ook salpeterzuur of zwavelzuur in voorkomen. Het is een optisch effect dat wordt veroorzaakt door de breking en weerspiegeling van licht in de ijskristallen. De kleuren zijn het best te zien enige tijd na zonsondergang of vóór zonsopkomst als het aan het aardoppervlak donker is, maar op twintig kilometer hoogte de zon nog schijnt.

Waar komen deze wolken het vaakst voor?

Doordat de Noordpool en Zuidpool tijdens de winter nauwelijks of geen zonlicht ( Uv-licht ) ontvangen, daalt de temperatuur van de stratosfeer zeer sterk. Parelmoerwolken ontstaan in gebieden waar de temperatuur van de stratosfeer zeer koud is. Vooral in Groenland en Noorwegen komen ze voor en sommige winters worden ze ook op zuidelijker gelegen plaatsen in Europa waargenomen. Aan de Zuidpool komen parelmoerwolken ook voor.

temperatuur stratosfeer

Gezien de laatste jaren de stratosfeer boven onze contreien stillaan aan het afkoelen is, is de kans op het waarnemen van parelmoerwolken groter.

Bronnen: KMNI, Wikipedia, handboek klimatologie Vives

Delen


Verder lezen

Alles bekijken