26 juli 2015 - 2 min. lezen 0 reacties

Tijdens de laatste week van juli 2015 kreeg de Benelux een impressionant windveld te verwerken dat we toch niet ieder jaar zien verschijnen. Deze zomerstorm haalde vooral fiks uit in een vrij smalle zone aan de westkust van Nederland met de klassieke taferelen van weeralarmen (KNMI) en omgerukte bomen. Twitter en Facebook stonden in een mum van tijd vol met tweets van #coderood #codeoranje #weeralarm…

In deze blogpost nemen we kort even de schadefoto’s onder de loep. Het betreft een verzameling beelden die werden gepost op de Facebookpagina van NoodweerBenelux. Bedankt aan de betrokken personen!

Schadefoto’s uit Nederland

Marinus Brouwer (Kampen, Overijssel)

Schadefoto uit België

schade herentals

Nicole Bosch

Hoe zeldzaam is deze storm geweest?

In de zomerperiode verwacht je vrij veel zon en zomerse temperaturen. Dat hebben we die bewuste zaterdag niet gezien. Boosdoener was de jetstream (straalstroom) en een trog. Beide factoren hebben gezorgd voor de uitdieping van een laagje (depressie). Er zijn nogal wat mensen, waaronder ook wij, die opteren voor de term ‘Kanaalrat’ aangezien de ontwikkeling gebeurde via het Kanaal. Daarna trok het systeem op volle kracht richting het NW-Nederland. De klassieke route van dergelijk Kanaalrat.

Of we het echt zo’n type depressie mogen noemen is zeer de vraag, want het was reeds lang op voorhand duidelijk dat een gevaarlijke situatie op zaterdag mogelijk was. Iets wat je bij een klassiek Kanaalrat pas enkele uren op voorhand kan vertellen… Een beetje dubieus dus.

Extra weetjes bij deze ‘julistorm’

  • 122 km/h in de regio rond IJmuiden
  • hoek van Holland: 108 km/h
  • uurgemiddelde van 10 Beaufort

radarbeeld zomerstorm

We moeten teruggaan naar het jaar 2000, maand mei, vooraleer we opnieuw geconfronteerd worden met een storm van hetzelfde kaliber als deze op 25 juli 2015. Toen trok een depressie vanaf de Franse kust intensiverend richting het noordoosten. Geparkeerd aan de NW-kust van Nederland zorgde het systeem voor veel overlast.

Radarloop: KNMI

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

15 uur geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen