1 november 2017 - 4 min. lezen 1 reacties

November staat opnieuw voor de deur. Een maand waarbij we vaak de eerste nachtvorst mogen optekenen. Verder is het een typische herfstmaand met weinig winterse perikelen. Aangezien we nog niet naar buiten kunnen kijken om dikke sneeuwvlokken te zien dwarrelen, hebben wij een beter idee. Laten we even kijken wat de nachtelijke uurtjes in deze kille en grijze maand te bieden hebben!

Extra updates over het (ruimte)weer via Facebook

Nachthemel voor november

Maanfasen november
Een overzicht van de maanfasen in november.

We beginnen de maand november met een goed zichtbare maan. Reeds op 4 november is deze volledig verlicht aan onze hemel. Bij volle maan staat de maan ongeveer recht tegenover de zon waardoor we deze vrijwel de hele nacht kunnen bewonderen. Enig nadeel is de zichtbaarheid van kraters en bergen op de maan. Aangezien het zonlicht eerst nog langs de aarde moet vooraleer het licht de maan kan bereiken, zien we vanaf onze planeet weinig details van de maan.

oppervlak van de maand met kraters
Aardoppervlak van de maan. Credit: NOAA

Geleidelijk aan verdwijnt de maan weer beetje bij beetje. Op 10 november is er dan het laatste kwartier vooraleer de maan op zaterdag 18 november volledig verdwijnt. Bij nieuwe maan staat de maan en de zon in dezelfde richting (vanaf de aarde bekeken). Hierdoor wordt de donkere kant van de maan naar de aarde gekeerd. Op 26 november kunnen we dan nog het eerste kwartier aanschouwen.

Overzicht nachthemel november

Op vrijdag 3 november staat de planetoïde 44 Nysa in oppositie. 44 Nysa bevindt zich in het sterrenbeeld Walvis en is tijdens de oppositie enkel met een goede telescoop waar te nemen. Op maandag 6 november bevindt de maan zich in het perigeum. Het punt waar hij het dichtst bij de aarde staat. De afstand van de aarde tot de maan bedraagt 361.438 km.

Tweede deel van de maand

Op vrijdag 17 november kunnen we om 08u38 de laatste maansikkel waarnemen voor de komende nieuwe maan. Op dit moment is de maan voor 1,5 procent verlicht.

De 19de van de maand kunnen we omstreeks 17u06 dan weer de eerste maansikkel aanschouwen sinds de nieuwe maan van 18 november.

Dinsdag 21 november is een goed moment om de open cluster M45 waar te nemen. Deze cluster wordt ook wel de Plejaden genoemd. Met het blote oog kun je zes van deze sterren bewonderen. Samen vormen ze een klein steelpannetje, iets wat we zeker niet mogen verwarren met de sterrenbeelden Grote en Kleine Beer.

Wie met een verrekijker of telescoop kijkt kan nog veel meer pracht zien aan de nachtelijke hemel. Honderden blauwachtige sterren met een gasnevel rond iedere ster. Zeker de moeite!

Nog op 21 november bevindt de maan zich in het apogeum. Hierbij is de maan het verst verwijderd van onze planeet. De maan bevindt zich dan op 406 132 km van de aarde en is voor 10% verlicht (wassend).

Op dinsdag 28 en woensdag 29 november kunnen we twee gasnevels spotten. Op dinsdag is dat de NGC155, ook wel Hind’s variabele nevel genoemd. Deze gasnevel bevindt zich in het sterrenbeeld stier. NGC1555 komt op om 16u43 en gaat opnieuw onder om 08u21. Om 00u34 bereikt het zijn hoogste punt. We spreken hier van een zogenaamd deepsky-object. Dit object is optimaal te bewonderen bij heldere en vooral zeer donkere condities.

Een dag later is het dan de beurt aan de NGC1554 gasnevel. Deze staat eveneens in het sterrenbeeld stier. NGC155 is waarneembaar tussen 16u42 en 08u20. Om 00u33 bereikt NGC1554 haar hoogste punt (57° boven de horizon).

Meteorenzwerm in november

In november kunnen we volgende meteorenzwermen waarnemen: Tauriden noord (06/11), Tauriden zuid (07/11), ι-Aurigiden (16/11), Leoniden (17/11) en α-Monocerotiden (21/11).

De meest interessante zwerm is die van de Leoniden. Onder ideale omstandigheden kunnen wij er vermoedelijk 10 per uur zien, maar samen met alle andere (sporadische) meteoren kunnen we er misschien wel 33 spotten. Ook de maan vormt geen stoorzender dit jaar want die is maar voor 2% verlicht.

Bron: hemel.waarnemen.com

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

Zomerverwachting 2024: heet en onstabiel?

2 dagen geleden - 5 min. lezen
2

Nieuwe versie HARMONIE-weermodel gelanceerd

3 dagen geleden - 5 min. lezen