1 mei 2017 - 4 min. lezen 0 reacties

Deze maand heeft opnieuw enkele mooie nachtelijke taferelen voor ons in petto. En hoewel er slechts weinig vallende sterren te bespeuren vallen, weet je maar nooit of je niet bij de gelukkigen bent. Vergeet dus niet om ook ‘s nachts eens een blik op de hemel te werpen. Wie zelf foto’s maakt van de nachthemel, stuur ze gerust door via onderstaande reactie en/of via onze pagina van weerfoto’s.

Maankalender voor mei

Maanfasen mei 2017

Op de derde dag van mei mogen we het eerste kwartier al verwachten. De hemel wordt hierdoor aan het begin van de maand al goed verlicht. Op voorwaarde dat er een heldere hemel is. Tegen de tiende zien we de maan in haar volle glorie om vervolgens af te nemen tot het laatste kwartier op 19 mei. We ronden de maand af met een kleine maansikkel nadat het nieuwe maan geworden is op 25 mei.

Overzicht nachthemel mei

Op woensdag 3 mei staat Mercurius stationair in zijn ecliptische lengte. Dit betekent dat het lijkt alsof Mercurius stopt met verder bewegen, maar in werkelijkheid beweegt de planeet gewoon verder. Vanaf de aarde gezien beweegt Mercurius terug in de gangbare richting.

Zaterdag 6 mei komt Mercurius in het aphelium van zijn baan en dus op zijn verste punt van de zon ten opzichte van zijn baan. Mercurius is nu 69,817 miljoen km van de zon verwijderd.

We kunnen een komeet waarnemen in de ochtend van woensdag 10 mei. De komeet C/2015 ER61 (PANSTARRS) staat in het perihelium (het dichtste punt bij de zon op zijn baan). Wij kunnen de komeet ‘s ochtends waarnemen tussen 18 februari en 1 augustus. Rond 3 mei zien we de grootste helderheid met een magnitude van +5,3. Tijdens de passage in het perihelium beweegt de komeet zich door de sterrenbeelden Boogschutter, Steenbok, Waterman en Vissen.

Op vrijdag 12 april staat de maan in het apogeum. De maan bevindt zich op haar baan op het verste punt van de aarde. De afstand bedraagt op dit moment 406.210 km. Door deze grotere afstand lijkt de maan wat kleiner dan gewoonlijk. Het is net volle maan geweest en de maan is nog voor 98% verlicht. De maan zal de hele nacht zichtbaar blijven.

De meimaand is zeer geschikt om de bolhoop M5 te observeren. Deze bevindt zich in het sterrenbeeld slang. Tussen 1 en 2u bevindt het object zich op 40° boven de horizon. Ideaal is om deze sterrenhoop rond nieuwe maan op te zoeken, dus rond 25 mei. Met een kleine verrekijker kan je dit object al gaan observeren. Gebruik je een telescoop, dan zal je natuurlijk meer details kunnen waarnemen.

De planeet Mercurius laat zich vanaf 18 mei als eerste object aan de ochtendhemel zien en is bijgevolg ochtendster.

Mercurius
De planeet Mercurius. (NASA)

De maan staat op vrijdag 26 mei in het perigeum en dus het dichtst bij de aarde in haar baan. De afstand tussen de aarde en haar natuurlijke satelliet bedraagt op dat moment 357.207 km. De maan is slechts voor 2% verlicht waardoor het niet opvalt dat ze iets groter is dan gemiddeld. Het kleine sikkeltje laat zich met moeite zien.

Net als voor bolhoop M5 is het ook voor bolhoop M80 de maand bij uitstek om een waarneming te doen. Deze bolhoop bevindt zich in het sterrenbeeld Schorpioen. Om deze te vinden kijkt u best naar de zuidelijke horizon.

De meteorenkalender

In mei kunnen we de η-Aquariden (zondag 7 mei) en de α-Scorpiiden (dinsdag 16 mei) waarnemen. De Aquariden laten zich echter moeilijk zien omdat de maan veel licht geeft. De zwerm produceert zo’n 30 meteoren per uur, maar door de aanwezigheid van zoveel maanlicht kunnen we met een beetje geluk toch slechts eentje per uur waarnemen. Het wordt dus geen groot succes dit jaar om deze snelle en nalichtende sporen te zien.

De Scorpiiden produceren slechts een drietal meteoren per uur en ook hier geeft de maan nog aanzienlijk wat licht waardoor dit aantal verder gereduceerd wordt tot een per uur. We zullen moeten wachten op betere omstandigheden om ‘vallende sterren’ te zien.

Bronnen: NASA, hemel.waarnemen.com

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken