14 februari 2015 - 3 min. lezen 0 reacties

In dit artikel bekijken we even wat er in maart en april aan de hemel te beleven valt. Ondanks dat de nachten stilaan korter worden, kunnen we toch heel wat waarnemen.

Overzicht nachthemel maart

De planeet Jupiter zien we deze maand de hele avond- en nachtperiode. Op 3 maart staat de maan kort bij Jupiter. Het is volle maan op 5 maart. Een samenstand van de maan, de planeet Saturnus en ster Antares ziet u op 12 maart. Op 20 maart valt er ook overdag iets te beleven.

Tijdens de voormiddag kunnen we bij opklaringen een gedeeltelijke zonsverduistering waarnemen. Ook op 20 maart om 23:45 uur begint de astronomische lente. De zon schijnt dan loodrecht op de evenaar en in theorie duurt de dag dan even langs als de nacht, al is dat in de praktijk niet 100% correct.

Een smalle maansikkel zal op 21 maart boven de westelijke horizon te zien zijn in de vroege avond. Kort erboven zien we de planeet Mars, de veel lichtere stip iets hoger is Venus.

Op 22 maart staat die maansikkel dan weer kort bij de planeet Venus. 24 en 25 maart kan je het sterrenbeeld stier gemakkelijk vinden. De heldere ster Aldebaran van het sterrenbeeld stier staat dan namelijk dicht bij de maan. Tijdens het weekend van 29 maart schakelen we over op het zomeruur. We moeten de klok dan 1 uur vooruit draaien, 2 uur wordt dan 3 uur. Op 31 maart staat de maan de hele avond en nacht dicht bij de heldere ster Regulus.

voorbeeld saturnus

Overzicht nachthemel april

Ook deze maand kunnen we enkele zaken waarnemen aan de hemel. Zo zien we de planeet Saturnus elke dag wat vroeger verschijnen. Ook Jupiter zien we van hoog in het zuiden na middernacht ondergaan in het noordwesten. Venus zien we nog enkele uren na zonsondergang in het west-noordwesten.

Op 4 april is er een totale maansverduistering, helaas is deze niet te zien in Europa. De maan staat enkele graden ten zuiden van Mars op 19 april.

Rond 22 april is er een meteorenzwerm met de naam Lyriden. Om deze waar te nemen staat men best op een plaats met zo weinig mogelijk lichtvervuiling. Men moet naar het sterrenbeeld Lier kijken om de heldere en snelle meteoren te zien. Het aantal is vrij miniem, tot 12 per uur.

Sterrenkijkdagen in België en Nederland

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 maart 2015 vinden in Vlaanderen de jaarlijkse sterrenkijkdagen plaats. Niet alleen in de volkssterrenwachten kan u terecht, maar ook op lokale waarnemingsplaatsen verspreid over Vlaanderen. Door de telescopen kan u de hemel bestuderen en bijvoorbeeld de maan en Jupiter wat van dichterbij bekijken. Amateurastronomen zullen u graag een woordje uitleg geven. Meer info vind je op www.sterrenkijkdagen.be.

In Nederland vinden de sterrenkijkdagen plaats van 27 tot en met 29 maart 2015. Ook hier kan u op vele locaties terecht waar u de sterrenhemel kan bekijken door telescopen op de sterrenwachten, op afdelingen van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde en bij particulieren. Meer info vind je op KNVWS.

Cosmodrome in Genk

1 maand geleden plaatsten we de Volkssterrenwacht Armand Pien in de kijker. Deze keer is het de beurt aan de Cosmodrome in Genk, vroeger noemde dit het Europlanetarium. Elke vrijdagavond, van oktober tot en met maart, kan je er gratis de sterrenwacht bezoeken. Na een Cosmodromeshow kan u de sterren, planeten en de maan door een telescoop bekijken. Ook vinden er verschillende evenementen en lezingen plaats. Meer info over de Cosmodrome leest u op www.cosmodrome.be.

cosmodrome Genk

Extra bronnen: aplf – astrografie

Delen


Verder lezen

Alles bekijken