Overzicht nachthemel juli 2017
Wat brengt de nachthemel juli 2017? Hopelijk mogen we rekenen op veel mooie zomerdagen die gevolgd worden door zwoele avonden en heldere nachten. Dat zou een ideale mix zijn om plezier en verwondering te combineren. Wij wensen iedereen alvast een fijn verlof in eigen land of verder weg van huis. En vergeet vooral niet even omhoog te kijken wanneer de wolken ‘s nachts verdwenen zijn. Wie foto’s maakt van de nachthemel mag deze altijd insturen via onze pagina van weerfoto’s.
Maankalender voor juli
We starten de maand met het eerste kwartier. We zien de rechterhelft van de maan oplichten. Een uitstekend moment om de zeeën en kraters te observeren. Tegen 9 juli is het volle maan en blijft de maan vrijwel de hele nacht zichtbaar. Doordat het zonlicht vrijwel recht op het maanoppervlak invalt, zien we geen schaduwen aan het oppervlak. Vervolgens neemt het belichte oppervlak stelselmatig af tot het laatste kwartier op 16 juli. De linkerhelft is nu verlicht. De maan laat zich voornamelijk in de late nacht en vroege ochtend zien. De nieuwe maan, die dus niet verlicht wordt, vindt plaats op 23 juli. Een uitgelezen moment om andere objecten in het heelal te observeren. We sluiten de maand af met het eerste kwartier. Zo zien we deze maand voor de tweede keer het eerste kwartier. Dat een maanfase tweemaal per maand voorkomt, gebeurt ongeveer eens om de 8 maanden.
Overzicht nachthemel juli
Op zondag 2 juli staat de aarde in het aphelium van haar baan. De aarde bevindt zich op dit moment verder van de zon dan gemiddeld. We spreken over zo’n 152,093 miljoen km.
De planetaire nevel M57, ook gekend als de Ringnevel in Lyra, is goed te zien in het sterrenbeeld Lyra. Bij ons is het het best waar te nemen 01:48 op dinsdag 4 juli op 71° boven de horizon. Hoewel dit de beste periode is om de nevel waar te nemen, is dit eigenlijk van ondergeschikt belang. De belangrijkste factor om objecten ver van ons verwijderd waar te nemen zijn de omgevingsfactoren: lichtvervuiling of lichthinder door de maan.
Alle Galileïsche manen van Jupiter staan er ten westen van op dinsdag 4 juli. Deze manen zijn Io, Europa, Ganymedes en Callisto. We kunnen Jupiter vinden in het westzuidwesten op een hoogte van 12°. Om ook de manen te kunnen zien, is een verrekijker wel nodig.
Op donderdag 6 juli zien we de maan in het apogeum van haar baan. Dit betekent dat de maan zich het verst van de aarde bevindt op haar baan. We spreken van een afstand van 405.934 km. Door de grotere afstand lijkt het alsof de maan kleiner is dan gemiddeld. We zien op dit moment een wassende maan die nog voor 91% verlicht is. Bovendien is de maan de hele nacht zichtbaar.
Vrijdag 14 juli zien we de schaduwen van de maan Io én van Europa gelijktijdig voor de schijf van Jupiter passeren. We vinden Jupiter terug op 15° boven de horizon in het westzuidwesten. Het waarnemen van deze overgangen vraagt echter wel toegang tot een degelijke telescoop.
Op dinsdag 18 juli vinden we de Galileïsche manen opnieuw allemaal ten westen van Jupiter. In volgorde van nabijheid tot de planeet zijn dit: Io, Europa, Ganymedes en Callisto.
De Halternevel, of planetaire nevel M27, is in juli goed zichtbaar in het sterrenbeeld Vosje. Het object bereikt op donderdag 20 juli zijn grootste hoogte met 61° boven de horizon omstreeks 01:51. Om enig detail te kunnen zien, is een telescoop aangewezen.
De maan staat in het perigeum op vrijdag 21 juli. De maan komt het dichtst bij de aarde in haar omwenteling. De afstand bedraagt op dat moment 361.236 km. De maan lijkt groter dan gemiddeld door de kleinere afstand. Maar aangezien de maan slechts voor 4% verlicht is, is dit niet waarneembaar.
We kunnen de maansikkel voor het eerst weer duidelijk waarnemen op dinsdag 25 juli. We kunnen deze vinden in het westnoordwesten op slechts 3° boven de horizon kort na zonsondergang.
Donderdagnacht, 27 juli, staat Mars in conjunctie met de zon. Vanaf de aarde lijkt het alsof Mars achterlangs de zon passeert. Hierdoor zien we Mars tijdelijk niet. Mars, de zon en de aarde staan nu op dezelfde lijn. Mars is nu 397 miljoen kilometer van de aarde verwijderd.
Op vrijdag 28 juli staan alle groter Jupitermanen ten oosten van de planeetschijf. Io, Europa, Ganymedes en Callisto staan samen met Jupiter op een hoogte van 8° boven de westzuidwestelijke horizon.
Meteorenkalender
We moeten wachten tot het einde van de maand om het maximum van de meteorenzwerm δ-Aquariden waar te nemen. De radiant staat op vrijdag 28 juli omstreeks 04:00 op 21° boven de horizon. Bij goede omstandigheden mogen we tot 18 meteoren per uur verwachten. De “vallende sterren” zijn goed zichtbaar, laten lange sporen na, zijn traag en helder. Helaas komt de zon al op om 05:56 waardoor de schemering nog vroeger roet in het eten gooit en de waarnemingskansen verkleint. Daarom is het beste moment om ze waar te nemen rond 02:45. De radiant staat op 20° boven de zuidzuidoostelijke horizon, wat voor ons dan weer niet gunstig is. Deze δ-Aquariden kunnen we gedurende 14 dagen waarnemen en dus niet enkel op 28 juli. Veel kans dus om een wens te doen op een Aquaride.
We mogen ook het maximum van de meteorenzwerm δ-Cassiopeiïden aan het einde van de maand verwachten. De radiant staat rond 06:00 op zaterdag 29 juli op 79° boven de horizon. Bij gunstige omstandigheden mogen we tot 10 meteoren per uur verwachten. Het meest gunstige moment om de Cassiopeiïden waar te nemen ligt rond 02:30 omdat de schemering dan nog niet is ingezet. Kijk dus zeker even naar het noordoosten.
Door het hoogtepunt van de Aquariden en de Cassiopeiïden en de sporadische meteoren, mogen we eind juli rekenen op ongeveer 24 vallende sterren per uur. Haal die ligstoel maar boven en geniet van het zicht!
Juli en een vooruitblik op augustus
Bronnen: NASA, hemel.waarnemen.com