14 februari 2018 - 3 min. lezen 0 reacties

Het eerste deel van de maand februari zit er reeds op. Met Valentijn in het achterhoofd kijken we dan niet omhoog om de maan te zien, maar de niet-verlichte hemel biedt ook ruimte aan romantische momenten. Februari is dan ook de maand bij uitstek om de nachthemel af te speuren. Door de nachtelijke kou is het vaak heel helder. 

  • Blijf op de hoogte van het actuele weer via onze handige tool.

Maankalender voor februari

Maanfasen februari 2018

Na een blauwe maan op 31 januari herhaalt de cyclus zich opnieuw. Op 7 februari bereiken we het laatste kwartier. Vervolgens verdwijnt de maan steeds verder tot de nieuwe maan op 15 februari. Dit jaar dus geen romantische Valentijnsavond bij volle maan, maar misschien wel een heldere sterrenhemel. Tegen 23 februari zien we alweer het eerste kwartier.

Maandoverzicht nachthemel februari

Op zondag 11 februari vinden we de maan in het apogeum van haar baan om de aarde. De afstand tussen de maan en de aarde bedraagt 405.700 km. De maan lijkt nu kleiner aan de hemel door de grotere afstand.

Het sterrenstelsel M81, ook wel Bode’s nevel genoemd, laat zich deze maand goed waarnemen. Het sterrenstelsel bevindt zich in de Grote Beer. De beste periode om M81 te observeren is rond de nieuwe maan aangezien er dan geen (natuurlijke) lichthinder is. Een verrekijker is voldoende, maar met een telescoop kun je natuurlijk meer details waarnemen.

Op zaterdag 17 februari staat Mercurius in bovenconjunctie met de zon. De planeet beweegt achter de zon langs vanaf de aarde gezien. Mercurius staat op dat moment heel dicht bij de zon en is hierdoor niet waarneembaar. Mercurius, de zon en aarde staan nu op één lijn.

De maan bedekt Aldebaran, de helderste ster in het sterrenbeeld Stier op vrijdag 23 februari. Het begin van deze verhulling kunnen we niet waarnemen, maar het einde is zichtbaar in het zuiden, in de schemering. De bedekking duurt ongeveer 66 minuten.

Op dinsdag 27 februari staat de maan het dichtst bij de aarde, in het perigeum van haar baan. De afstand bedraagt nu 363.933 km. Er is een wassende maan en deze is vrijwel de heel nacht zichtbaar.

Voor wie houdt van wat romantiek en mythologie in combinatie met astronomie, neem zeker een kijkje in het filmpje hieronder.

Meteorenkalender

Februari trakteert dan wel met ‘vallende sterren’, de radiant ligt echter vaak uit het zicht. Volgende meteorenzwermen kruisen met de aarde in februari: δ-Veliden (hoogtepunt op 6 februari, 1 meteoor per uur), α-Centauriden (hoogtepunt op 8 februari, 7 meteoren per uur), ο-Centauriden (hoogtepunt op 12 februari, 2 meteoren per uur), θ-Centauriden (hoogtepunt op 22 februari, 5 meteoren per uur) en δ-Leoniden (hoogtepunt op 23 februari, 1 meteoor per uur). Hou er rekening mee dat meteoren dagelijks waar te nemen zijn, al dan niet in een zwerm. Sporadische meteoren komen ook continu voor.

Bron: NASA, hemel.waarnemen.com

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

4 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen