1 augustus 2014 - 2 min. lezen 0 reacties

Wie graag naar planeten kijkt, zal op zijn honger blijven zitten. Mars en Saturnus staan in het zuiden heel laag dus moet je voor dit duo naar een stukje land of veld waar je vrij zicht hebt op het zuiden. Voor wie denkt dat dit alles is, heb ik nog goed nieuws. Neptunus en Uranus staan na middernacht heel laag in het oosten. Wil je deze planeten bekijken? Dan doe je dit het beste met een telescoop met een opening van 10 cm en een montering met GoTo, je kan Uranus net nog als een schijfje zien, Neptunus niet meer. Dit komt omdat Neptunus gigantisch ver van ons verwijderd is.

Overzicht nachthemel in augustus

Dit antwoord is zo uitgebreid, er zijn wel honderden objecten te zien, van dubbelsterren tot nevels, sterrenhopen en open hopen…

Allereerst is M13 toch nog goed zichtbaar in het sterrenbeeld Perseus, deze bolhoop kan je simpelweg met een verrekijker zien, door een grote telescoop kan je de hoop zien oplossen in ontelbare sterren!

De ringnevel in het sterrenbeeld Lyra ( Lier) is een object waar wat oefening voor nodig is, het is een heel klein planetair neveltje dat het best te zien is door een telescoop met een opening van 20 cm.

Aanrader deze maand!

In augustus is de Melkweg uitzonderlijk goed te zien, zoek een donker plekje op en als je een melkachtige band ziet, dan heb je hem gevonden. Een uitgebreid artikel over de Melkweg komt nog! Happy starhunting

Perseïden aan de nachthemel

Zet 12 augustus alvast klaar in je agenda. In die nacht zijn er ‘vallende sterren’ te zien in het sterrenbeeld Perseus. Afgeleid van het sterrenbeeld krijgt deze meteorenregen de naam “Perseïden”. Lees er meer over in het artikel “Perseïden”.

Bron foto: NASA

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

3 dagen geleden - 3 min. lezen