1 april 2017 - 4 min. lezen 0 reacties

Vorige maand ging de lente van start. De dagen zijn opvallend langer. We krijgen stilaan een zomers gevoel. Neem zeker een kijkje op weer op locatie om te weten welk weer het de komende weken wordt. Wie mooie astrofoto’s heeft, kan deze ook delen met ons via de voorpagina van noodweer.be. Klik op een foto bij ‘stuur uw foto’s in’ en dan krijgt u meteen het juiste invulveld te zien. Vergeet locatie en fotograaf niet te vermelden.

Maankalender voor april

Maanfasen in april 2017
De maanfasen van de maand april van 2017.

We starten de maand april met een kleine maansikkel die toch een streepje licht geeft in de donkere nacht. Het eerste kwartier zal binnenkort, op 3 april, waarneembaar zijn. De volle maan mogen we op 11 april verwachten. Omstreeks 19 april zien we het laatste kwartier. We ronden de maand april af met een nieuwe maan op 26 april.

Overzicht nachthemel april

Vandaag, op zaterdag 1 april, bereikt Mercurius zijn grootste oostelijke elongatie. Dit betekent dat Mercurius vandaag het verste van de zon staat in zijn baan er omheen. Bovendien is Mercurius ook avondster. Dit betekent dat Mercurius zich dicht bij de zon bevindt aan de horizon en kort na zonsondergang zichtbaar wordt.

Op donderdag 6 april staat Saturnus stationair in zijn ecliptische baan om de zon. Vanaf de aarde lijkt het alsof Saturnus zich niet meer voortbeweegt, maar blijft staan. Daarna begint Saturnus aan zijn oppositielus waarbij het lijkt dat Saturnus de andere kant op gaat t.o.v. de sterren. Vooral ‘s ochtends is de planeet goed waar te nemen. De planeet blijft wel de hele nacht zichtbaar. Hoewel de planeet met het blote oog goed waarneembaar is, krijg je toch een beter zicht wanneer je een goede verrekijker gebruikt. Zo kan je de ringen ook waarnemen.

Op vrijdag 7 april om 23.39u staat Jupiter in oppositie. Dit betekent dat Jupiter zich recht tegenover de zon bevindt, gezien vanaf de aarde. De planeet staat ook vrij dicht tegen de aarde waardoor hij groter oogt. Met een verrekijker kan je al de vier grote manen zien en met een telescoop kunnen de banden en de grote vlek op de planeet waargenomen worden. De eerstvolgende keer dat Jupiter in oppositie staat is op 9 mei 2018.

Jupiter (Bron: NASA)
Jupiter (NASA)

Mercurius staat stationair in zijn baan op maandag 10 april.

Op woensdag 12 april om 20.01u staat de komeet 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak in het perihelium (en dus het dichtst bij de zon). De komeet is ‘s ochtends zichtbaar tussen 26 maart en 15 april. Rond 5 april zien wij de komeet met de grootste helderheid, nl. +7,8.

Op vrijdag 14 april is het een goed moment om het sterrenstelsel M51, de Draaikolknevel, te zien. Je vindt het sterrenstelstel terug in het sterrenbeeld van de Jachthonden. Met het blote oog echter moeilijk waarneembaar, een telescoop is aangewezen.

M51
M51 Hubble remix (Credit: S. Beckwith (STScI), Hubble Heritage Team, (STScI/AURA), ESA, NASA
Additional Processing: Robert Gendler)

De maan staat in het apogeum op zaterdag 15 april. De afstand tussen de aarde en de maan bedraagt 405.475 km. Door die grote afstand lijkt de maan nu iets kleiner. Venus staat stationair in zijn ecliptische baan.

Deze maand kunnen we het sterrenstelsel M83 goed observeren. Het bevindt zich in het sterrenbeeld Waterslang. Een verrekijker is volstaat om een goed zicht te krijgen.

Op woensdag 19 april staat de planetoïde 12 Victoria in oppositie. Om deze planetoïde in het sterrenbeeld Maagd waar te nemen is al een redelijke telescoop nodig.

Planetoïde 12 Victoria in oppositie
Planetoïde 12 Victoria in oppositie (hemel.waarnemen.com)

Op donderdag 27 april staat de maan in het perigeum en dus het dichtst bij de aarde. De afstand bedraagt 359.327 km. De maan is wassend en voor slechts 3% belicht.

De meteorenkalender

In april kunnen we de Lyriden (zaterdag 22 april) en de μ-Virginiden (zondag 30 april) waarnemen. De Lyriden laten zich zien als snelle en heldere vallende sterren. Soms komen ook vuurbollen voor. Er worden zo’n 13 meteoren per uur verwacht. Van de μ-Virginiden hoeven we niet veel te verwachten, zelfs onder ideale omstandigheden zijn er slechts 2 meteoren per uur te zien. 

Bronnen: NASA, hemel.waarnemen.com

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken