2

Het is een tijdlang rustig geweest voor wat betreft tropische cyclonen. Op de Atlantische Oceaan is het voor een oktobermaand tot nu toe zeer rustig, en het lijkt er niet op dat daar snel verandering in zal komen. Tegelijkertijd is er aan de andere kant van Noord-Amerika wel een tropische cycloon actief. Deze heeft de naam ‘Rick’ gekregen en is inmiddels al aangesterkt tot orkaan. De komende dagen zou orkaan Rick weleens voor flink wat problemen kunnen gaan zorgen in Mexico.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Ideale omstandigheden zorgen voor snelle intensivering

Op 19 oktober verliet een gebied met onweersbuien Centraal-Amerika. Hierna trok het richting de Grote Oceaan. Het National Hurricane Center (NHC) in Amerika benoemde dit tot ‘verstoring’. In eerste instantie werd de kans matig geschat dat het tot een tropische cycloon zou komen. Gaandeweg nam de convectie van dit buiengebied toe, waardoor de buien zich beter konden organiseren. Op vrijdag 22 oktober werd duidelijk dat het systeem tropische eigenschappen had ontwikkeld en daarom upgradede het NHC het tot tropische depressie. Het is de zeventiende tropische depressie van dit jaar in het noordoostelijke deel van de Grote Oceaan.

Vervolgens bewoog de tropische depressie zich meer naar het westen. Het zeewater ten zuiden van Mexico is momenteel zeer warm, de temperatuur van de Grote Oceaan is daar zelfs 30°C. Tevens zijn de atmosferische condities op het moment zeer geschikt voor tropische systemen. Een combinatie van weinig verticale windschering en een goede outflow in de hogere luchtlagen zorgt ervoor dat het systeem kon beginnen aan een periode van rapid intensification.

De zeewatertemperatuur ten zuiden en zuidwesten van Mexico is flink hoger dan gebruikelijk in dit jaargetijde. Tegelijkertijd zien we de La Niña die zich gevormd heeft rond de evenaar. (tropicaltidbits.com)

Het duurde dan ook niet lang voordat de tropische depressie was aangesterkt tot tropische storm. Daarvoor moet de gemiddelde windsnelheid minimaal 63 km/u bereiken. Het NHC gaf de storm vervolgens ‘Rick’ als naam. Hierna ging de rapid intensification door, en op 23 oktober werd Rick een orkaan. Dit was slechts 21 uur nadat het systeem een tropische depressie werd.

Orkaan Rick wordt mogelijk een major hurricane

Inmiddels is orkaan Rick afgebogen naar het noorden. De komende dagen zal hij verder noordwaarts trekken. De atmosferische omstandigheden blijven gunstig voor verdere intensivering, waardoor de rapid intensification doorgaat.

De verwachting is dan ook dat de orkaan snel uitdiept. De windsnelheden lopen hoog op, tot wel 185 km/u. Dat komt neer op een categorie 3 op de schaal van Saffir-Simpson. Maandag 25 oktober is de verwachte landfall in het zuiden van Mexico.

Orkaan Rick piet waarschijnlijk als majeure orkaan voordat hij op maandag 25 oktober aan land gaat in het zuiden van Mexico. (NHC)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen