1 oktober 2016 - 3 min. lezen 10 reacties

Wat vele weersverwachtingen niet hadden berekend is inmiddels gebeurd. Orkaan Matthew is in amper 22 uur aangesterkt van een CAT 1 orkaan richting een CAT 5 orkaan. Weermodellen GFS en in mindere mate ECMWF hadden dit proces van activatie niet voorzien in hun weersverwachting waardoor we toch wel kunnen spreken van een bijzonder boeiend meteorologisch evenement. Voorlopig lijkt de focus vooral te liggen op de Caraïben, maar diverse bronnen/weermodellen insinueren ook een noordelijke trekrichting. Op die manier zou ook het zuidoosten van Noord-Amerika en de gehele oostelijke kustlijn beïnvloed kunnen worden.

Explosieve toename kracht systeem

Op dit moment trekt de orkaan Matthew nog steeds met een vrij zwakke westelijke progressie. Het is de verwachting dat hij vandaag en op zondag een brute draai zal gaan maken om vervolgens richting het noorden te trekken. Inderdaad, richting Jamaica, Cuba en in mindere mate Florida. Betrokken gebieden moeten rekening houden met overvloedig veel regen, flinke windstoten van 200 km/u en meer en dus gevaar voor eigen leven. Opmerkelijk, door de explosieve groei van het systeem behoort Matthew tot het zeldzaam kransje van CAT 5 orkanen die ontstaan in de Atlantische Oceaan. Felix uit 2007 was de laatste orkaan die hem dit voordeed.

prognose-orkaan-matthew
Volgens de meteorologische diensten van AccuWeather zal de orkaan Matthew in de loop van het weekend een forse draai richting het noorden nemen. Gebieden in de schaduwtinten worden beïnvloed door het grootschalig stormsysteem.

Volle laag voor Jamaica of Haïti?

Het is op dit moment van schrijven (zaterdagochtend) nog steeds onzeker wanneer deze stormdepressie haar koers verandert. Zien we uitstel in dit proces, dan wordt vooral de regio van Jamaica getroffen met overvloedige neerslag, forse windstoten en mogelijk levensbedreigende weercondities. Gaat de orkaan sneller voor het noorden kiezen, dan ligt de focus op Haïti dat zich schrap mag zetten voor de doortocht van deze major hurricane. Komende uren zullen meer duidelijkheid brengen.

impact-orkaan-matthew
Naast de overvloedige neerslag en modderstromen is er ook gevaar voor het uitvallen van de elektriciteit en forse windstoten. Volgens de laatste weermodellen kunnen de windsnelheden oplopen tot 140 – 170 km/u.

Indrukwekkende waterdamp van orkaan Matthew!

Om de kracht te illustreren die dergelijke systeem ontwikkelt, is de handige visualisatie van de waterdamp een dankbaar instrument. De satellieten meten de toppen van de wolken waarbij je een sterke indruk krijgt van hoeveel vocht het systeem aan boord heeft. Naast de diverse onweersbuien die we opmerken op het kaartje, valt meteen de orkaan Matthew op. De felle witte plukken die zich organiseren in een cirkelvormig patroon tonen de locatie van de stormdepressie.

watervapor-hurricane-matthew
Zoek orkaan Matthew op deze watervapor. Gevonden? Juist, we vinden hem terug in het onderste gedeelte van deze afbeelding. Opvallend, het lijkt hier te gaan om 2 actieve segmenten in de opbouw van de orkaan die later op vrijdag/zaterdag een vernieuwing van het oog tot gevolg zullen hebben. De combinatie van deze 2 sterke elementen kunnen het systeem extra gevaarlijk maken.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Na het weekend barst de zomer los

10 uren geleden - 2 min. lezen
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

4 dagen geleden - 3 min. lezen