Orkaan Matthew sterkt fors aan

Wat vele weersverwachtingen niet hadden berekend is inmiddels gebeurd. Orkaan Matthew is in amper 22 uur aangesterkt van een CAT 1 orkaan richting een CAT 5 orkaan. Weermodellen GFS en in mindere mate ECMWF hadden dit proces van activatie niet voorzien in hun weersverwachting waardoor we toch wel kunnen spreken van een bijzonder boeiend meteorologisch evenement. Voorlopig lijkt de focus vooral te liggen op de Caraïben, maar diverse bronnen/weermodellen insinueren ook een noordelijke trekrichting. Op die manier zou ook het zuidoosten van Noord-Amerika en de gehele oostelijke kustlijn beïnvloed kunnen worden.

 • Discussie meer via onze Facebook!
 • Of laat jou reactie na onderaan dit artikel.

Explosieve toename kracht systeem

Op dit moment trekt de orkaan Matthew nog steeds met een vrij zwakke westelijke progressie. Het is de verwachting dat hij vandaag en op zondag een brute draai zal gaan maken om vervolgens richting het noorden te trekken. Inderdaad, richting Jamaica, Cuba en in mindere mate Florida. Betrokken gebieden moeten rekening houden met overvloedig veel regen, flinke windstoten van 200 km/u en meer en dus gevaar voor eigen leven. Opmerkelijk, door de explosieve groei van het systeem behoort Matthew tot het zeldzaam kransje van CAT 5 orkanen die ontstaan in de Atlantische Oceaan. Felix uit 2007 was de laatste orkaan die hem dit voordeed.

prognose-orkaan-matthew

Volgens de meteorologische diensten van AccuWeather zal de orkaan Matthew in de loop van het weekend een forse draai richting het noorden nemen. Gebieden in de schaduwtinten worden beïnvloed door het grootschalig stormsysteem.

Volle laag voor Jamaica of Haïti?

Het is op dit moment van schrijven (zaterdagochtend) nog steeds onzeker wanneer deze stormdepressie haar koers verandert. Zien we uitstel in dit proces, dan wordt vooral de regio van Jamaica getroffen met overvloedige neerslag, forse windstoten en mogelijk levensbedreigende weercondities. Gaat de orkaan sneller voor het noorden kiezen, dan ligt de focus op Haïti dat zich schrap mag zetten voor de doortocht van deze major hurricane. Komende uren zullen meer duidelijkheid brengen.

impact-orkaan-matthew

Naast de overvloedige neerslag en modderstromen is er ook gevaar voor het uitvallen van de elektriciteit en forse windstoten. Volgens de laatste weermodellen kunnen de windsnelheden oplopen tot 140 – 170 km/u.

Indrukwekkende watervapor van orkaan Matthew!

Om de kracht te illustreren die dergelijke systeem ontwikkelt, is de handige visualisatie van de watervapor een dankbaar instrument. De satellieten meten de toppen van de wolken waarbij je een sterke indruk krijgt van hoeveel vocht het systeem aan boord heeft. Naast de diverse onweersbuien die we opmerken op het kaartje, valt meteen de orkaan Matthew op. De felle witte plukken die zich organiseren in een cirkelvormig patroon tonen de locatie van de stormdepressie.

watervapor-hurricane-matthew

Zoek orkaan Matthew op deze watervapor. Gevonden? Juist, we vinden hem terug in het onderste gedeelte van deze afbeelding. Opvallend, het lijkt hier te gaan om 2 actieve segmenten in de opbouw van de orkaan die later op vrijdag/zaterdag een vernieuwing van het oog tot gevolg zullen hebben. De combinatie van deze 2 sterke elementen kunnen het systeem extra gevaarlijk maken.


Lees ook eens:

 • dawmast

  Waardoor is de winddruk van een tornado 1,5 keer groter dan die bij een orkaan of andere grootschalige winden?

 • Roland Dekker

  De druk die de wind van een tornado uitoefent is ongeveer 1,5 groter dan bij een orkaan of andere grootschalige winden. Dus je vergelijking klopt niet helemaal. Neemt niet weg dat het zeer indrukwekkende windsnelheden betreft!

 • Orkaan Matthew kiest nu meer en meer voor een oostelijke progressie met Haïti in het vizier. Windstoten kunnen oplopen tot 250 km/h in combinatie met bijzonder veel regen. Weermodellen voorspellen 60 tot 100 mm in een korte tijdspanne wat meteen ook modderstromen zal veroorzaken in bergachtige gebieden.

 • dawmast

  Een categorie 5 orkaan, qua windsnelheden net zo hevig als een EF3-/EF4-tornado, maar dan dat bebouwing urenlang door de winden gegeseld wordt, i.p.v. een aantal seconden/minuten bij zo’n tornado.

 • Thomas

  Inderdaad. Het oog van Matthew is momenteel erg klein dus een ER (Eyewall Replacement) is goed mogelijk. Wanneer dit proces voltooid is komen tropische stormen daar meestal met meer kracht uit dan voorheen, maar tijdens die cyclus verliezen ze wel kracht. Dus mocht dit proces van start gaan en voltooid zijn voor het de Caraïben passeert, kan het echt gevaarlijk worden. Zo niet, dan moeten ze waarschijnlijk nog steeds met een ‘milde’ categorie 2 afrekenen.