7 november 2013 - 2 min. lezen 11 reacties

De grootste storm ooit op Aarde volgens sommige meteorologen. De Super Typhoon Haiyan bereikt de komende uren de Filipijnen. Met windstoten variërend tussen 350 en 380 km/h is het vermoedelijk één van de meest krachtige stormen ooit geobserveerd.

De verwachting is dan ook dat de komende 24 uur bijzonder cruciaal zullen zijn in het aantal gewonden / doden op de eilanden.

Voeding van de ‘perfect storm’

Het systeem / lagedrukgebied heeft zich de afgelopen dagen volgepompt met energie door de zeer hoge temperatuur van de Stille / Grote Oceaan. Op sommige plaatsen werden zeewatertemperaturen gemeten van ruim 30°C. De perfecte voedingsbodem voor onweders om zich boven het wateroppervlak te gaan organiseren en bijgevolg een eigen circulatie in gang te zetten.

Het gebrek aan windschering en lagere temperaturen de komende 24 – 48 uur zullen het systeem maar weinig aan kracht laten inboeten. Gevreesd wordt dat het systeem na doortocht over de Filipijnen weer zal aansterken.

President spreekt het volk toe

Uitzonderlijk was de speech van de president enkele uren geleden. In zijn toespraak waarschuwt hij voor de ernst van de situatie en hoopt dat mensen zich kunnen wapenen tegen het natuurgeweld. Drie C-130 vrachtvliegtuigen, helikopters en 32 vliegtuigen staan paraat om in te grijpen. “Enkel solidariteit tussen onze bewoners zal de schade van de storm kunnen beperken”.

Typhoon Haiyan live via YouTube

Zoals we van hen gewoon zijn, zit CNN heel snel op de bal. U kan hun Engelstalige reportage HIER raadplegen.

satellietbeeld typhoon haiyan

Onze gedachten gaan uit naar de getroffen gebieden !

Bron uitgelichte afbeelding: EUMETSAT

Delen


Verder lezen

Alles bekijken