0

Komende dagen kan West-Europa een indrukwekkende stijging van de temperatuur verwachten. De hoofdrolspelers vinden we enerzijds ten westen van het Iberisch Schiereiland en anderzijds boven het Europees vasteland. De interactie tussen lagedrukgebieden en hogedrukgebieden brengt een thermische opstoot met zich mee waar we in West-Europa met grote ogen naar kijken. Niet alleen wordt het warmer, maar er wordt ook flink wat stof vanuit het zuiden van Europa aangevoerd.

Indrukwekkende setting op weerkaarten

Komende week staat in het teken van een boeiende configuratie op de weerkaarten. Ten westen van Portugal bevindt zich een lagedrukgebied met de restanten van ex-orkaan Franklin. Deze zwiept een enorme hoeveelheid tropische lucht naar het noorden. Door het momentum in het jaar kan de luchtsoort niet optimaal benut worden om omgezet te worden in hoge tropische waarden, maar daar zitten veel mensen wellicht niet op te wachten. De afwijking op 500 hPa is het sterkst boven de Benelux.

We bevinden ons in de week van 4 september onder de beschermende vleugels van een hogedrukgebied. Dat zorgt voor weinig wind en veel ruimte voor de zon.

Toename dust load

Het één en ander gaat gepaard met een ander fenomeen. Doordat de depressie zich in het uiterste zuidwesten van Europa bevindt, zien we ook de toename van stof uit het noorden van Afrika ontstaan. Deze bel gevuld met verhoogde stofconcentraties en PM (particulate matter) trekt langzaam richting het noorden. Het is dus niet geheel uitgesloten dat we wederom een mooie zonsopkomst of zonsondergang kunnen waarnemen richting het einde van de week.

Op zondag 3 september zien we het meeste stof en zand traditioneel boven Noord-Afrika en delen van Zuid-Europa. Heel zelden en onder perfecte omstandigheden kan deze bel zich ook naar het noorden verplaatsen.
Op 5 september 2023 zorgt het lagedrukgebied voor het Iberisch Schiereiland voor een sterke noordwaartse progressie van het stof en zand. Vooral delen van Spanje, Frankrijk en de Britse Eilanden krijgen significante hoeveelheden over zich heen.
Op zaterdag 9 september 2023 bereikt een hoeveelheid stof ook de Lage Landen. De concentraties fijn stof (PM 2,5 en PM10) nemen dan ook toe.

Effecten op de maatschappij

Fijn stof is uiteraard geen goed nieuws voor iedereen die erop reageert. Het kan de bloedbanen bereiken en ook de longen. Wie langere tijd wordt blootgesteld aan hoge concentraties PM 2,5 of PM10 kan sterke gezondsheidsklachten ontwikkelen. De huidige richtwaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie voor PM2.5 zijn 10 μg/m³ (jaargemiddelde) en 25 μg/m³ (daggemiddelde). Overal ter wereld gelden verschillende voorschriften met betrekking tot waarschuwings- en alarmniveaus.

Op woensdag 6 september 2023 evolueren de PM waarden negatief in de Benelux met een overschrijding van de daglimiet. Door de hardnekkigheid van het hogedrukgebied en een bijkomende inversie blijven de luchtdeeltjes gevangen in de onderste luchtlaag van de troposfeer.
  • Meer weten? Ontdek de zoekfunctie bovenaan deze website

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
7

Lokaal weer veel regen op vrijdag 12 juli

1 dag geleden - 5 min. lezen
45 Waarschuwing voor hevig onweer!

Hevig onweer op dinsdag 9 juli 2024

4 dagen geleden - 5 min. lezen