3

We vertoeven momenteel in een duidelijk andere luchtsoort dan een week geleden. Tussen een lagedrukgebied boven Scandinavië en een kern van hogedruk nabij het Verenigd Koninkrijk. Tussen deze 2 grootmachten wordt een noordwestelijke luchtstroming veroorzaakt die in de Lage Landen voor lage temperaturen zorgt in de nacht- en ochtendperiode. In de nacht naar 15 oktober 2023 kwam het op veel plaatsen in het zuidoosten van de Benelux tot lichte nachtvorst. De kans op vrieskou neemt ook elders in de Benelux toe richting maandagochtend. Algemene gladheid is niet te verwachten.

Opklaringen duwen het kwik omlaag

Weermodellen zijn het eens met elkaar. In de nacht naar 16 oktober 2023 blijven er wolkenvelden aangevoerd worden vanaf de Noordzee. Dat is niet onlogisch, want de koude bovenlucht gaat in interactie met de warme Noordzee. Er kunnen dus gemakkelijk wolken ontstaan. Dieper in het binnenland sturen weermodellen aan op enkele opklaringen. Deze heldere momenten zijn genoeg om het kwik naar beneden te trekken. Zo moeten we rekening houden met minima rond het vriespunt.

Het Duits weermodel ICON D2 laat de temperatuur in thermometerhut vooral over het zuidoosten van België kelderen. We verwachten op meerdere plaatsen in de Ardennen licht negatieve temperaturen.
De bodemtemperatuur is typisch in oktober iets minder vatbaar om snel negatief te gaan. Dat lukt beter vanaf november wanneer de zon overdag minder impact heeft op haar dagelijkse werking.

Later een uithaal van koudere lucht?

In bovenstaande weervideo op ons Youtubekanaal hebben we GFS6Z besproken die op de proppen kwam met een bijzondere situatie. Er ontwikkelde zich een LMG in de buurt van de Benelux (LuftMassenGrenze). Typisch bij deze situatie is een extreem grote afwijking in de temperatuur op korte afstand. We zien in de winter dan vaak situaties met regen op bepaalde plaatsen en bakken sneeuw in andere regio’s. Soms kan dit verschil in afstand tot op minder dan 100km komen. Bijzonder.

ICON komt op 15 oktober 2023 met een nerveuze weersituatie voor de Lage Landen. Koude lucht uit het oosten van Europa wil opschuiven naar het westen. Tegelijkertijd komt er zachte lucht uit het zuiden opzetten waardoor de thermische verschillen fors zijn. Het kan op de scheidingslijn zelfs tot sneeuw komen. De vraag is dus waar dit tot stilstand zal komen.
  • Ontdek meer waardevolle weerblogs via onze zoekfunctie bovenaan

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 uur geleden - 3 min. lezen
6

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

2 dagen geleden - 2 min. lezen