28 april 2018 - 4 min. lezen 557 reacties

Het lijkt erop dat april 2018 onweerachtig gaat afsluiten. Dat heeft alles te maken met een lagedrukgebied dat zich komende 24-48 uur gaat ontwikkelen boven Frankrijk. Aan de oostelijke zijde ervan worden subtropische luchtmassa’s naar het noorden gestuwd. Dat kan op zondag uiteindelijk resulteren in hevige buien die gepaard kunnen gaan met onweer.

Onweerachtige setting

Op dit moment hebben we te maken met een diepe trog op het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan. Dat zorgt op zaterdag voor een groeiende kans op onweer in de oostelijke gebieden van Frankrijk en later ook Duitsland. Dankzij de onstabiele en vochtige luchtmassa wordt er CAPE gecreëerd. Dit is een van de voorwaarden om onweer te laten ontstaan.

Op zondag versterkt de setting zich doordat we een negatieve kanteling krijgen van een trog. Hierdoor worden onweersbuien dynamisch ondersteund met windschering. Het spreekt voor zich dat wanneer er een overlap bestaat tussen onstabiliteit en dynamiek in de atmosfeer de buien wel eens stevig kunnen uitpakken. Daarom werd er door NoodweerBenelux op vrijdag een voorwaarschuwing gepubliceerd.

Onstabiliteit in de vorm van CAPE

Om een weersverwachting bij onweerskansen op te stellen is het belangrijk om diverse onweerparameters te analyseren. Zo bekijken we eerst de weermodellen GFS en ECMWF die vanwege hun lagere resolutie indicatief te gebruiken zijn bij onweersbuien. Vervolgens analyseren we de fijnmazige weermodellen Harmonie, WRF, AROME en HIRLAM.

Tussen alle weermodellen door is duidelijk dat het zuidoostelijk deel van de Benelux zondagmiddag de grootste onstabiliteit ontvangt. De Mixed Layer cape (MLcape) bereikt volgens WRF 4 km een waarde van 500 tot 750 J/kg in de vroege avond. De waarde van de Most Unstable Cape (MUcape) gaat nog een fractie hoger met waarden tussen 1000 en 1500 J/kg. Voorlopig hanteren wij MLcape.

onstabiliteit in de vorm van MLcape

Dynamiek met veel windschering

Om hevige buien in leven te houden is niet alleen de onstabiliteit (CAPE) van belang, ook de mate aan windschering kan een belangrijke rol spelen in het type onweer. Veel windschering betekent dat de buien zich beter kunnen gaan organiseren en eventueel gaan klonteren tot een groter gebied met onweer. Voor zondag bestaat de mogelijkheid dat dit ook gaat gebeuren boven de Benelux.

We zien een stevige bulk/deep layer shear (tussen 0 en 6 km) van 40 tot 60 kts (knopen). In samenwerking met de uitgang van de straalstroom kunnen de buien zich in de loop van de namiddag beter organiseren vanuit Frankrijk. Het is wellicht de verwachting dat er zich een multicell gaat ontwikkelen boven België welke kan doorgroeien naar een MCS.

Timing van de onweersbuien

Zondagochtend verwachten we vanuit Frankrijk de eerste dreiging van onweersbuien. De focus van deze exemplaren ligt op het oosten van België waarbij het onweer geleidelijk in activiteit zal afnemen met het verplaatsen naar het noorden. Uiteindelijk wordt het tegen het middaguur op de meeste plaatsen droog. Zeker in de aanvoerrichting van de nieuwe onweersbuien kunnen er enkele brede opklaringen ontstaan die de onstabiliteit (CAPE) gaan doen toenemen.

Tussen 14 uur en 17 uur ontstaan op zondag boven het noorden van Frankrijk enkele buien. Dankzij de negatieve Lifted Index, de gunstige KO-index, gaan deze exemplaren al snel onweer produceren. Op dit moment is het nog koffiedik kijken naar de intensiteit van het onweer, maar als het in een later stadium, avondperiode, gaat clusteren boven België kan die bliksemintensiteit hoog zijn.

Na 22 uur verplaatst de focus van de onweerachtige episode zich naar Nederland met de mogelijke detectie van een Mesoscale Convective System (MCS). Dergelijke multicells produceren veel regen, onweer en lokaal ook verscholen zones met hagel. Op dit moment slaan de parameters voor hagel uit van 1 tot 3 cm maximaal in diameter.

Lokaal in de Benelux veel regen

Maandagnacht, wanneer het koufront en het trippelpunt van het lagedrukgebied in elkaars buurt liggen, is er ook indicatie van zeer sterke verticale beweging (PVA-zone aan voorzijde van de trog-as op hoogte!), met een KO van 5. CAPE-waardes zijn laag en ook de LI is positief. Er is dus kans op onweer, maar die is vrij gering. Het zal dan vooral gaan om zeer veel neerslag waarmee we rekening moeten houden.

hoeveelheid neerslag op zondag

Onweersverwachting 29/04/18 op Youtube

De laatste weken investeren we met plezier tijd in het maken van livestreams op YouTube. Deze weersverwachtingen worden door Nicolas verzorgd. Ook voor deze onweersituatie hebben we uiteraard een nieuwe update online gezet. Bekijk de video en kom meer te weten over de weerkundige parameters voor hevige buien!

Nood aan meteorologische bewaking van uw event of organisatie?: Contacteer ons via [email protected]

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 uur geleden - 3 min. lezen
6

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

2 dagen geleden - 2 min. lezen