6

Het voorjaar is traditioneel een periode die balanceert op grote thermische verschillen. Enerzijds wordt vanuit het zuiden van Europa gewerkt aan een lenteachtig scenario met lokaal reeds zomerse temperaturen. Aan de andere kant zorgen uitbraken van koude lucht vanaf de Noordpool soms nog voor zeer dynamisch weer doordat de bovenlucht snipverkouden is. De laatste jaren merken we op dat het voorjaar gedomineerd wordt door hogedrukgebieden, zon en droogte. Dat is iets wat in 2023 wel anders verloopt met geregeld regenzones en temperaturen rond normale waarden.

Toenemend onstabiel op vrijdag

Voor de structurele onweerskansen is de maand maart vaak nog een beetje te vroeg. De opbouw van voldoende onstabiliteit is dan vaak niet goed georganiseerd. Hierdoor is de overlap tussen windschering en onstabiliteit ook niet altijd ideaal. In de zomerperiode is dat bij zomerse tot tropische temperaturen helemaal anders en kunnen individuele onweersbuien makkelijk clusteren.

Zo herkennen we op de hoogtekaarten van GFS een lagedrukgebied met kern in de buurt van Schotland. De luchtstroming is zuidwestelijk tot west en voert vochtige lucht aan. Door een klassieke stijging van de temperatuur overdag wordt er wat onstabiliteit in de vorm van CAPE opgewekt. We kunnen vrijdagnamiddag zo’n 300-500 J/KG gebruiken voor een eventuele onweersbui.

Het Amerikaans weermodel GFS berekent op vrijdag de nabijheid van een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden en isobaren die kort op elkaar liggen. De wind zal dus naast de buien ook de nodige invloed uitoefenen.

Pittige buien met lokaal onweer

Tijdens de passage van de occlusie in de namiddag verwachten we een toename van de buienactiviteit. Deze zal eerst starten boven België om zich vervolgens uit te breiden naar het noordoosten. Tijdens intensieve buien is lokaal veel regen mogelijk op korte tijd. Sommige weermodellen berekenen tot 20mm, anderen gaan zelfs tot 40mm en meer. Dat kan tijdelijk voor wateroverlast zorgen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

3 dagen geleden - 3 min. lezen