22 mei 2013 - 2 min. lezen 12 reacties

Wat onweer betreft, hebben we dit jaar nog nauwelijks iets voor de kiezen gekregen dat het vermelden waard was (m.u.z. van de windhoos in februari 2013). Op 23 mei dienen er zich echter nieuwe onweerskansen aan. Het gaat hierbij niet om de klassieke onweders die getriggerd worden door een hoge temperatuur en onstabiliteit, maar eerder om losse flodders zonder weinig organisatietalent.

Reden hiervoor is marginale windschering en de sterke noordelijke luchtstroming. Buien zullen zich dus snel verplaatsen van punt A naar punt B. Dit sluit natuurlijk niet uit dat één bepaald exemplaar wat heviger zal uitpakken met hagel en/of windstoten.

Onweerskansen 23 mei

In de loop van deze avond daalt de temperatuur op zo’n 5 km van -22°C naar -35°C op donderdag iets na de middag. Dit heeft tot gevolg dat er buien gaan ontstaan. Daarvan krijgen we de eerste exemplaren in de loop van deze avond welke vooral over het noorden van Vlaanderen veel neerslag kunnen lossen (5 tot 10 liter / vierkante meter).

De kansen op onweer zijn bij deze buien eerder beperkt over het noorden van België. Elders kan er een lokale onweersbui voorkomen, maar ook die kans is klein. De wind waait meestal zwak, maar kan tijdens een bui opflakkeren (merk op: deep layer shear tussen 0 en 6 km vanavond gemiddeld 20 tot 25 m/s !).

onweerskansen 23 mei

Morgenochtend zien we dan tijdelijk ‘een pauze in de atmosfeer’. Hierdoor wordt de buienneiging onderdrukt. Op nadering van een nieuwe buienlijn in de voormiddag zal de atmosfeer echter opnieuw gaan toenemen. Deze keer is er voldoende CAPE / onstabiliteit aanwezig boven België welke kan worden omgezet in typische pulse onweders. Dat zijn type onweders die heel snel ontstaan, maar ook heel snel weer inzakken tot gewone regenbuien. Onze bliksemdetectie kan dus opnieuw op volle toeren draaien

Weersverbetering in zicht?

Uit een recent artikel dat verschenen is op onze website (mei 2013) werd een toelichting gegeven over de lente die vermoedelijk niet meer zal terugkomen in deze maand. De positie van hoge- en lagedrukgebieden is bijzonder nefast voor een standvastige warme periode met veel zonneschijn. Hopelijk brengt juni ons een compleet ander weerbeeld met zin voor tropische maxima.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken