150

Op donderdag berekenen weermodellen een nieuwe weersituatie waarbij onweer mogelijk is. Met een zuidwestelijke luchtstroming wordt er immers vochtige en onstabiele lucht vanuit Frankrijk aangevoerd richting de Benelux en dat kan zorgen voor het nodige klank- en lichtspel. De hoogste kans op onweer situeert zich boven het westen van België. Elders zullen het eerder geïsoleerde exemplaren zijn die door opwarming overdag tot ontwikkeling komen. Bij alle onweersbuien bestaat de kans op overvloedige neerslag, hagel en windstoten. Even een vinger aan de pols houden dus!

Onweer vanuit Frankrijk

Op woensdag wordt het op veel plaatsen in de Benelux zomers warm. Ga je meer richting Frankrijk, dan kom je al snel in tropische temperaturen van 30°C en meer. Volgens de nieuwste weersverwachting groeit daar later op woensdag de kans op fikse onweersbuien. Die buien houden zich vooral bezig met het noordwesten van het land. Het zijn deze onweersbuien die in de loop van woensdagnacht belangrijk worden voor een regio in de Benelux. Met een zwakke hoogtestroming op 700 hPa uit het zuidwesten worden deze buien naar België aangevoerd.

  • Onweerliefhebber? Dan moet je dit object in de woonkamer hebben!
De hoogtestroming op 700 hPa kan eventuele onweersbuien makkelijk afzetten in de Benelux. Via een zuidwestelijke richting worden ze richting het westen van België gestuurd.

Focus op het westen, later elders

Om een weersverwachting nauwkeurig te kunnen inschatten, maakt onze weerdienst gebruik van fijnmazige weermodellen. Deze weermodellen hebben een korte voorspellingshorizon en zijn goed te gebruiken in situaties zoals sneeuw, storm en onweer. Voor de situatie van donderdag 19 mei 2022 zien we redelijk wat eensgezindheid in de timing en de locatie van de eerste onweersbuien. Vanuit het noordwesten van Frankrijk wordt het onweercomplex (MCS) verzwakt afgezet in het westen van België.

Het Frans weermodel AROME is pittig te noemen met de neerslagprojectie. Die kan vooral over het westen van België en het zuidwesten van Nederland pittig zijn.
Een ander Frans weermodel is ARPEGE. Deze komt met een andere setting op de proppen waarbij de onweerskans vooral boven de Noordzee blijft. Tussen de diverse weermodellen is er dus wel nog wat verschil in trekrichting en locatie, maar het grootschalig patroon is wel hetzelfde.

Waarschuwingskaart onweer op donderdag

Er werd gekozen voor een level 1 warning voor een groot deel van de Benelux. De meeste weermodellen berekenen op donderdag 19 mei 2022 de hoogste onweerskans in deze gebieden door een elevated onweer. Dit onweer wordt aangevoerd vanaf Frankrijk en kan het overdag uithouden. Later op de dag verschuift de onweerskans richting het oosten en kan er een update aan de waarschuwingskaart worden uitgevoerd. Hou hiervoor onze website goed in de gaten.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen