20 september 2014 - 2 min. lezen 3 reacties

Afgelopen 48 uur trokken diverse buien met flink onweer doorheen het land. Eergisteren was vooral het oosten met Tongeren, Wellen en Sint-Truiden aan de beurt inclusief wateroverlast op verschillende plaatsen. Gisteren was het “moment de gloire” voorzien voor het westen met Diksmuide en de ruime omgeving van Gent als ‘the place to be’ om prachtig onweer vast te leggen. Weerfotograaf Yoni Proost kon in de regio van Beveren-Waas enkele magnifieke wolk grond ontladingen vastleggen waarbij de belichting – die nochtans scherp stond afgesteld – moeite had met de felle bliksems.

Onweer regio Gent was van ver te zien!

Veel mensen hebben gisteren onweer opgemerkt maar vertelden ons dat de bliksemradar in detail geen goede bron van weergave was. Fout mensen, het ging hier om weerlicht van de zeer actieve bui in de buurt van Gent, Stekene en Lokeren. Zo’n weerlicht is in heldere condities van de atmosfeer zelfs zichtbaar tot op 100 km (hoogte van de wolk ging op sommige momenten tot ruim 10 km). Voor stormjagers en mensen die gek zijn op bliksemfotografie zijn dit uitstekende momenten om spectaculaire vertakkingen te fotograferen, zie hieronder.

onweer regio gent (beveren)
onweer beveren
wolkenlucht lichtervelde

Ook elders in Europa noodweer

Waar het in België al bij al rustig bleef met de omvang van het onweer, moeten ze in het zuiden van Frankrijk de wonden likken na diverse onweerscomplexen. Zo hebben clusters met onweer (in het vakjargon: MCS) voor meer dan 300 mm gezorgd in amper 48 uur de tijd. Vooral de streek ten oosten van Marseille is hard getroffen met modderstromen, hagelstenen en enorme windstoten tot 130 km/h.

Hieronder ziet u de radarvisualisatie van de onweersbui eerder deze week. De rode temperatuur laat een temperatuur in de wolken zien van maar liefst -70°C. Dat is erg laag en ruim voldoende voor de ontwikkeling van serieuze hagelbollen.

temperatuur MCS Marseille

Ook Italië kreeg gisteren zijn portie van het slechte weer. Toscane en meer bepaald Firenze kregen af te rekenen met heuse supercells die volgens de laatste berichten ook windhozen hebben geproduceerd. Hieronder een fotootje van een bijzonder goed ontwikkelde onweerswolk inclusief wallcloud (verlaging onderaan de basis van een buienwolk).

Delen


Verder lezen

Alles bekijken