Onstuimige vrijdag door depressie Aitor met later actieve neerslagzone
De herfst is ondertussen echt wel begonnen. De afgelopen dagen was het al wisselvallig en vaak ook met een goed voelbare wind. Gisteren was de atmosfeer zelfs zo dynamisch dat enkele windhozen konden ontstaan. Vandaag is dat niet aan de orde, maar staat er wel een stevige wind uit het zuidwesten met later een actief koufront door depressie Aitor.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Actuele blik op de weerkaarten
Een (storm)depressie, Aitor, ligt ter hoogte van Duitsland en Denemarken. Aan de zuidflank ervan staat een stevige wind uit het zuidwesten, kenbaar gemaakt door de isobaren die dicht tegen elkaar liggen. Vrijdagochtend ligt de Benelux nog aan diezelfde kant met dus een (vrij) krachtige wind uit het zuidwesten. Op de Noordzee liggen verschillende neerslagzones klaar die in de loop van vrijdagnamiddag naar het zuiden trekken.
Bij het zuidwaarts bewegen van de regenzones is een scherpe grens merkbaar in de windrichting. Een abrupte verandering van de wind wordt ook wel eens een windsprong genoemd. Op onderstaande weerkaart wordt het proces duidelijk weergegeven. Terwijl op het vasteland de wind nog uit het zuidwesten komt, is ten noorden van de windsprong de wind reeds gedraaid naar het noorden tot het noordwesten. Tijdens deze windsprong verandert de wind heel snel van richting én kan die ook tijdelijk toenemen in kracht.
Passage actieve neerslagzone
Actueel ligt een eerste neerslagzone reeds over het (noord)westen van de Benelux. Er worden daar ook al rukwinden tot 90 km/u genoteerd. In de loop van de dag loopt een nieuwe neerslagzone in op de huidige neerslagzone waardoor beide systemen naar het zuiden bewegen. Waarom beweegt de neerslagzone dan nu nog niet naar het zuiden? Op dit moment is de windrichting nog parallel aan de eerste neerslagzone, waardoor deze eerder ter plaatse blijft trappelen. Pas door de tweede neerslagzone uit het noorden (met de windsprong) verandert de windrichting en kan het regengebied naar het zuiden trekken.
Vanmiddag trekt de neerslagzone dan verder richting het zuiden en tegen 16-18u bereikt deze ook het oosten van de Benelux. Tijdens de passage van de neerslagzone kan het tijdelijk goed doorregenen en kan de wind ook tijdelijk toenemen in kracht, al worden in het binnenland geen hoge rukwinden verwacht. In totaal kan er vandaag in de kustgebieden meer dan 30-40 mm neerslag vallen (door kustconvergentie!). Dieper in het binnenland nemen de hoeveelheden af met daar neerslagtotalen tussen 5-15 mm.
Later vanavond en vannacht verdwijnt depressie Aitor dan richting het noordoosten waardoor de wind geleidelijk in kracht afneemt. De buiencarrousel blijft wel aanwezig met vooral in Nederland en het noorden van België enkele (felle) buien. Meer richting de Franse grens blijft het droger.
Droger en rustiger weekend
Vanuit het zuiden nadert geleidelijk een hogedrukgebied waardoor de wisselvalligheid tijdelijk verdwijnt. Zaterdag zit de Benelux echter nog in een cyclonale stroming, waardoor er nog verspreid in de Benelux buien kunnen vallen met tussendoor enkele (brede) opklaringen. Geleidelijk neemt de buienneiging vanuit het zuiden wel af. De maxima schommelen rond 13-14 graden met nog steeds een matige (aan zee vrij krachtige) bries uit het noordwesten.
Zondag belooft dan een overwegend droge dag te worden met ook brede opklaringen, al blijft het noorden van Nederland gevoelig voor enkele buien. In de ochtendperiode is grondvorst mogelijk. Warm wordt het wel niet met maxima rond 15 graden. De wind doet het wel een stuk rustiger en waait zwak tot matig uit zuidelijke hoek. Uit de wind en in de zon belooft het dus wel een mooie zondag te worden!
Nieuwe week start opnieuw wisselvallig
De drogere episode is maar van tijdelijke aard, want in de nieuwe werkweek wordt het opnieuw wisselvallig. Vooral op maandag, dinsdag en woensdag trekken verschillende neerslagzones over en wordt het wisselvallig door een lagedrukgebied dat zich in onze omgeving komt nestelen. In de tweede helft van volgende week zou een hogedrukgebied dan opnieuw zorgen voor een tijdelijke weersverbetering, maar dat is nog ver vooruit!