2 januari 2022 - 3 min. lezen
22 reacties 22

Op zondag moeten we rekening met een onstuimig intermezzo in de loop van de late namiddag en avondperiode. In eerste instantie merken we daar weinig van en zien we zelfs geregeld de zon. Een cluster aan nieuwe buien bevindt zich in de namiddag nog ten zuiden van het Verenigd Koninkrijk en schuift later vanavond binnen. Deze buien zijn lokaal fors met veel wind en gemene windstoten. Er bestaat ook kans op onweer. Dankzij een grote hoeveelheid windschering is zelfs de kans op een lokale windhoos niet uit te sluiten.

Kans op low topped supercells

Dankzij de opklaringen op zondagnamiddag groeit de onstabiliteit over de Benelux. In gebieden met meer zon kan de CAPE nog iets meer stijgen. Lokaal wordt er 200 tot 500 j/KG opgewekt wat voor onweersbuien een belangrijke parameter is. Zonder energie kan een onweersbui zich namelijk moeilijk handhaven.

Een 2e en veel belangrijkere factor op zondag is de windschering. Hiermee duiden meteorologen de windrichting en windsnelheid aan op verschillende hoogtes in de troposfeer. Als deze waarde piekt, stijgt de kans op roterende windverschijnselen.

In de gele cirkel bevindt zich de Benelux. Over het centrum en oosten van België alsook het zuidoosten van Nederland slaat de SCP waarde uit. Deze waarde staat voor Supercell Composite Parameter.
Wanneer de SCP waarde toeneemt, is het logisch dat ook de STP parameter volgt. Deze Significant Tornado Parameter is een inschatting voor tornadokansen. We zien dat deze waarde uitslaat over het oosten van de Benelux.

Kans op onweer en hevige windstoten

De nieuwste weermodellen komen op de proppen met een flinke buienlijn die aan kracht wint tijdens de verplaatsing van west naar oost. Er worden dan ook enkele stevige buien verwacht die naast hevige neerslag ook felle windstoten kunnen veroorzaken. Via onze pagina ‘weerkaarten‘ kan je de laatste berekeningen steeds gratis bekijken.

Als weerdienst houden wij rekening met windstoten tot 90 km/u. Tijdens onweerachtige buien zijn hogere waardes niet uit te sluiten.

Op zondag 2 januari 2022 stijgt de kans op lokaal onweer tijdens de avondperiode.
Een typische weerkaart waarbij weermodellen het moeilijk hebben om de windstoten per locatie te berekenen. We zien in het binnenland vlakken van oranje wat overeenkomt met de locatie van de buien op dat moment. Deze kaartjes zijn dus eerder indicatief te gebruiken bij onweersituaties.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken