6 maart 2024 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Februari 2024 was zowel in Nederland (De Bilt) als België (Ukkel) de warmste ooit gemeten. Maar niet alleen in de Benelux lagen de temperaturen ver boven normale waarden voor de maand februari. Sterker nog, verder richting Centraal- en Oost-Europa waren de positieve afwijkingen nóg hoger dan bij ons. In het Oostenrijkse Wiener Neustadt lag de gemiddelde temperatuur vorige maand zelfs hoger dan in de warmste maartmaand ooit gemeten aldaar.

Op een paar plekken in Scandinavië na was februari 2024 in heel Europa (duidelijk) warmer dan normaal. In de Benelux ging het om een afwijking van circa 4°C boven het langjarig gemiddelde, elders in Centraal- en Oost-Europa was het zelfs 5 tot bijna 8 graden warmer dan normaal. Overigens was Europa niet de enige hotspot van warmte afgelopen maand. Ook in het noordwesten van Afrika, grote delen van Noord-Amerika en in het Noordpoolgebied lagen de temperaturen veel hoger dan gebruikelijk.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Lenteachtige temperaturen

De temperaturen stegen in februari met enige regelmaat al naar lenteachtige niveaus. Zo werd het op 15 februari in West-Europa op grote schaal 15 tot 20 graden, ook in het Verenigd Koninkrijk en de Benelux. In het Zeeuwse Woensdrecht werd bijvoorbeeld een temperatuur van 18,0°C aangetikt. In het zuidwesten van Frankrijk en het uiterste noorden van Spanje kwam het kwik dankzij een föhn-effect zelfs rond zomerse waarden van 25 graden uit.

Maximumtemperaturen in West-Europa op 15 februari. De hoogste waarde was 27,5°C in het Noord-Spaanse San Vicente de la Barquera (Meteociel).

In het Oostenrijkse Wiener Neustadt – ten zuiden van Wenen – lag de temperatuur iedere dag boven de 10 graden, terwijl maxima van ongeveer 5°C er gebruikelijk zijn in de maand februari. Ook in de Benelux kende februari een recordaantal zachte dagen met een maximumtemperatuur van 10 graden of hoger. In De Bilt ging het om 17 dagen, het oude record stond op 16 dagen (1990 en 2019). Hoewel het dit jaar dus extreem zacht was, is er wel een trend te zien: In de vorige eeuw waren er gemiddeld 3 à 4 dagen warmer dan 10 graden in februari, deze eeuw zijn dat er gemiddeld ongeveer 8.

Vooral in Centraal- en Oost-Europa was februari ongekend zacht. Alleen in Scandinavië was het regionaal iets kouder dan gebruikelijk.

Amper vorst, weinig sneeuw

In Ukkel kwam het in februari tot geen enkele vorstdag. Maar niet alleen in de Benelux verliep februari regionaal zonder vorst. Zelfs op plekken waar je regelmatig vrieskou zou verwachten dook het kwik amper onder het vriespunt. Op het weerstation van Wenen (Hohe Warte) bleef de temperatuur zelfs de hele maand boven nul: Iets dat daar sinds het begin van de metingen in 1873 nog nooit is vertoond.

En zelfs op bijna 1.000 meter hoogte was er in Oostenrijk een weerstation (Hohen Wand) waar vriestemperaturen niet voorkwamen. Ter vergelijking: Normaal vriest het er op 21 van de 28 dagen.

Het webcambeeld van Kufstein en de omgeving laat toch vooral een groene omgeving zien (www.foto-webcam.eu).

Met de zeer hoge temperaturen was ook de hoeveelheid sneeuw in onder andere de Alpen zeer beperkt, vooral in lager gelegen gebieden. Neerslag viel er wel, maar door de hoge sneeuwgrens ging het dan vaak om regen in plaats van sneeuw. De afgelopen 24 tot 48 uur is er overigens wel weer flink wat sneeuw gevallen in delen van de Alpen, zelfs in de wat lager gelegen dorpen. Dat kwam door een zogenaamd Genua-laag.

Bizar record in Wiener Neustadt

In de Oostenrijkse plaats Wiener Neustadt – ten zuiden van de hoofdstad Wenen – werd helemaal een bizar record gevestigd. Met een gemiddelde temperatuur van 9,1°C (normaal: 1,6°C) was het logischerwijs de warmste februarimaand ooit gemeten. Echter, het nieuwe februarirecord ligt nu zelfs hoger dan het record voor de maand maart. Februari 2024 kende er dus een hogere temperatuur dan de warmste maartmaand sinds het begin van de metingen in 1949!

Op alle dagen van de maand februari lag de temperatuur in Wiener Neustadt ruim boven normaal voor de tijd van het jaar (UWZ).

Jelmer van der Graaff

Door Jelmer van der Graaff

Ik volg momenteel de MSc Klimaatstudies aan de Wageningen Universiteit en ben vooral geïnteresseerd in (toekomstig) extreem weer. Ik deel mijn verhalen, inzichten en analyses graag met jullie op NoodweerBenelux.


Verder lezen

Alles bekijken
9 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

3 dagen geleden - 6 min. lezen
6 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

3 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen