14 februari 2024 - 3 min. lezen
1 reacties 1

Een groot deel van Europa heeft te maken met zeer hoge temperaturen. Met een zuidelijke aanvoer wisten de temperaturen op woensdag bijvoorbeeld al op te lopen naar lokaal 23 graden in Zuidwest-Frankrijk en zelfs 24 graden in Noord-Spanje. In de westelijke Alpen stijgt de vorstgrens donderdag tot zo’n 3300 meter en ook in de Benelux kunnen we bijzonder hoge temperaturen verwachten. En de winter? Die wordt teruggedrongen tot het uiterste noorden van Scandinavië.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Mogelijk temperatuurrecords in de Benelux?

Ook de Benelux krijgt (tijdelijk) te maken met zeer hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Als in de loop van donderdagmiddag de zon vanuit het zuidwesten kan doorbreken zijn op grote schaal maximumtemperaturen van (ruim) 15 graden mogelijk. Gebieden ten noorden en noordoosten van de heuvelgebieden zouden dankzij een föhn-effect zelfs 17 of 18°C kunnen halen.

Op donderdag kunnen de temperaturen in de Benelux op grote schaal oplopen naar 15°C of iets meer (Weerkaarten).

In Ukkel staat het dagrecord voor de hoogste maximumtemperatuur op 15 februari behoorlijk scherp. Vijf jaar geleden werd het er namelijk 18,1°C. In Nederland is een grotere kans op een officieel dagrecord, dat nu nog op 15,1°C staat, gemeten in 1998. Ook de hoogst gemeten temperatuur ergens in Nederland op 15 februari zou eraan kunnen gaan. In 2017 werd het in Maastricht 17,1 graden.

Bijna zomerse warmte in Zuidwest-Europa

Op woensdag werden in het zuidwesten van Europa al erg hoge temperaturen gemeten. Onder invloed van een föhn werd het aan de noordkant van de Pyreneeën in de stad Dax bijvoorbeeld 23,1 graden. Net over de grens in Spanje werd het 24,3°C in San Sebastian. Helemaal warm was het trouwens in Marokko, waar de plaats Agadir een maximumtemperatuur van 36 graden noteerde, een record voor de maand februari!

Dankzij nog warmere lucht op hoogte en een sterkere föhn kunnen de temperaturen morgen in het zuidwesten van Frankrijk nóg hoger uitpakken. In het zuidwesten van Frankrijk zijn lokaal zelfs zomerse temperaturen van nipt 25 graden mogelijk. Hetzelfde geldt voor het uiterste noorden van Spanje, ten noorden van de Picos de Europa. Vanaf vrijdag wordt het er iets minder warm.

Dankzij het föhn-effect kunnen de temperaturen in Zuidwest-Frankrijk en Noord-Spanje lokaal een zomerse 25 graden aantikken op donderdag (Meteociel).

Zeer hoge vorstgrens in de Alpen

Ook in Centraal-Europa is het de komende tijd erg zacht. De temperaturen op 1500 meter hoogte liggen donderdag op grote schaal 10 tot 15 graden boven normaal. Dat betekent dat de vorstgrens in het Alpengebied eveneens flink zal stijgen. Op donderdag vriest het in de westelijke Alpen pas vanaf zo’n 3300 meter. Zeker in de lager gelegen gebieden ligt er al een tijd (erg) weinig sneeuw.

In de westelijke Alpen ligt de vorstgrens donderdagmiddag ruim boven de 3000 meter (Meteociel).

Geleidelijk lijkt de aanvoer in onze omgeving en ook elders iets meer westelijk te worden, waarmee de warmste lucht wordt verdreven. Echter, winterweer zit er voor een groot deel van Europa ook daarna niet in. Daarvoor moet de stroming echt meer noordelijk of oostelijk worden. Zelfs in Scandinavië – waar het al maandenlang erg koud is – gaat de zachte lucht terrein winnen.

Na een piek in de temperatuur op donderdag wordt het geleidelijk minder zacht. Echt koud zal het voorlopig echter niet worden en regelmatig is kans op een bui of wat regen (Weerpluimen).

Jelmer van der Graaff

Door Jelmer van der Graaff

Ik volg momenteel de MSc Klimaatstudies aan de Wageningen Universiteit en ben vooral geïnteresseerd in (toekomstig) extreem weer. Ik deel mijn verhalen, inzichten en analyses graag met jullie op NoodweerBenelux.


Verder lezen

Alles bekijken
8 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

3 dagen geleden - 6 min. lezen
6 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

3 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen