7 november 2021 - 5 min. lezen
0 reacties 0

We zijn begonnen aan de laatste maand van de meteorologische herfst, november. Dat betekent ook dat we de klimatologische balans kunnen opmaken over oktober 2021. Het was een maand waarin vooral de hoeveelheid neerslag opviel. Op sommige plekken, met name in de westelijke en centrale delen van de Benelux, viel (zeer) veel neerslag, terwijl het in het zuidoosten juist droger was dan gemiddeld. Qua temperatuur was de maand iets warmer dan gemiddeld en de zon scheen ongeveer even veel uren als normaal.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Veel wisselvallige dagen, maar ook droge en zonnige perioden

Oktober 2021 kende veel verschillende weertypen doorheen de maand. De eerste dagen gingen op dezelfde voet verder als het einde van september 2021: nat en winderig. Wel lag de temperatuur iets boven normaal vanwege een zuidwestelijke aanvoer van relatief zachte lucht. Met 17 à 18°C was het zeker niet koud te noemen. Regionaal viel er veel regen, vooral in het westen. Zo viel er op 2 oktober in Vaudignies (BE) ruim 40 mm regen.

Na 6 oktober kwamen we onder invloed van hogedrukgebieden, waardoor het opklaarde en zo goed als droog bleef. Er moest regionaal wel rekening gehouden worden met mist, die in dit jaargetijde vaak hardnekkig is. Soms was het hierdoor de hele dag grijs, zoals op 7 oktober in het oosten van Nederland.

Vanaf 10 oktober kantelde de stroming naar een noordwestelijke richting. Daardoor doken de temperaturen onder de normale waarden. Het was nog wel vaak droog met wat ruimte voor de zon, maar soms trokken er buien over. Op 14 en 15 oktober kregen we te maken met een koufront vanuit het noorden. De nacht erop klaarde het breed uit en in de koude lucht kwam het lokaal tot vorst op meethoogte. In Ell (NL) werd op 16 oktober een minimumtemperatuur geregistreerd van -0,6°C. Dit was de laagste temperatuur in Nederland in oktober 2021.

Op 19 oktober kwam er een diepe zuidelijke stroming op gang. De temperaturen stegen vooral in het zuidwesten tot rond of boven de 20°C en daarmee was het de warmste dag van oktober 2021. In Westdorpe (NL) werd het 20,2°C en in Poperinge (BE) steeg het kwik zelfs tot 21,5°C. Rond de 21e werd deze warme lucht verdreven door een venijnig lagedrukgebied dat over de Noordzee naar het oosten trok. Het bijbehorende koufront zorgde ook voor windstoten tot meer dan 100 km/u. Bovendien viel er ook veel neerslag. In Wijk aan Zee viel op 21 oktober 48,2 mm regen.

De rest van de maand verliep licht wisselvallig, met af en toe een zwakke storing. De temperaturen waren overdag vrij hoog voor de tijd van het jaar. In de nachten kon het als het helder was goed afkoelen. De laagste temperatuur van de maand kon worden opgetekend op de 25e in Sankt-Vith en op de 26e in Givry. Het werd er -2,4°C. De laatste twee dagen van oktober 2021 verliepen juist weer erg wisselvallig met veel wind.

Oktober 2021 kende grote regionale verschillen

Tellen we alle dagwaarden bij elkaar op, dan kunnen we een kijkje nemen naar de balans van de afgelopen maand. Over het algemeen was oktober dit jaar iets zachter dan normaal. In De Bilt was het gemiddeld 11,6°C tegen 10,9°C als klimatologisch gemiddelde over de jaren 1991 t/m 2020. In Ukkel was de positieve afwijking kleiner. Het was er gemiddeld 11,5°C terwijl het normaal 11,3°C is. In het uiterste zuidoosten was de maand als geheel zelfs iets kouder dan gemiddeld.

Op beide nationale hoofdstations kwam het tot geen enkele vorstdag (minimumtemperatuur < 0°C) of warme dagen (maximumtemperatuur ≥ 20°C). Normaal wordt het 2 à 3 keer warmer dan 20 graden en vriest het éénmaal in oktober.

In zowel De Bilt als Ukkel lag de gemiddelde temperatuur in oktober 2021 iets boven de norm.

Qua neerslag waren de regionale verschillen opmerkelijk. In het westen en noordwesten viel er veel regen. Zoals wel vaker in de herfst valt er in het noordwesten van Nederland de meeste regen. Dit valt mede te verklaren door het effect van kustconvergentie. In oktober 2021 viel er daar lokaal tot 150 mm neerslag. Zo viel in De Bilt 144,7 mm. Normaal valt er slechts 81,1 mm. Ook in Ukkel was het nat. Er kwam hier 121,1 mm naar beneden, bijna het dubbele van de normale 67,8 mm. In het zuidoosten van de Benelux was het lokaal juist droger dan normaal, met neerslagtotalen van 60 tot 80% van de norm.

  • Uit welke wolken valt de meest hevige neerslag? Ontdek het met dit boek.
In De Bilt en Ukkel was oktober 2021 (veel) natter dan gemiddeld.

Qua zonneschijn verliep oktober 2021 vrij gemiddeld. In De Bilt scheen de zon 122,3 uren, net iets meer dan het gemiddelde. In Ukkel scheen ze 113,3 uren, terwijl het er normaal 112,6 zijn. Ook hier was er een tweedeling tussen het zuidoosten en het noordwesten. In het zuidoosten scheen de zon zo’n 10-20% meer dan gemiddeld, maar in het noordwesten was het juist relatief somber. Wel waren er weinig zonloze dagen.

De zon liet zich in oktober 2021 ongeveer even lang zien als gemiddeld in De Bilt.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken