479

De meteorologische winter blijft met enkele speldenprikken komen. Aanstaande vrijdag is een complexe weersituatie die goed moet opgevolgd worden door de weerliefhebber en meteoroloog. Een klein lagedrukgebied komt in de loop van de dag tot ontwikkeling boven de Benelux. De exacte ligging van deze depressiekern zal belangrijk worden voor de neerslagsoort. De nieuwste weermodellen berekenen smeltende sneeuwval boven Nederland en een nieuw sneeuwdek boven de Ardennen. Hou hier de updates in de gaten

Smeltende sneeuw op vrijdag

Weermodellen hebben op dit moment nog erg veel moeite met de plaatsing van het lagedrukgebied en de uitdieping die ermee gepaard gaan. Beide factoren zijn essentieel voor een winterse neerslagsoort. Als het lagedrukgebied namelijk sterk zal uitdiepen wordt er meer zachte lucht vanuit het westen naar het binnenland getransporteerd waardoor de sneeuwvlokken extra concurrentie krijgen van zachtere lucht en dus regenval. Als de positie van het lagedrukgebied ook nog eens te zuidelijk blijft, zal de meeste sneeuw voor de Ardennen zijn.

Europees weermodel met hoge resolutie berekent vrijdag op meerdere plaatsen (smeltende) sneeuw. Er wordt wellicht geen sneeuwdek op de bodem gevormd.
De winterse neerslag verplaatst zich vrijdag langzaam richting het zuidoosten met ook in deze omgeving toenemende kans op smeltende sneeuwvlokken.

Droger na de winterse speldenprik

Weermodellen komen in het weekend en vooral de periode daarna met meer hogedrukinvloeden. Mogelijk heeft dit te maken met een versterkte MJO-index die richting fase 7 gaat. Dat betekent dat de convectie ten oosten van Indonesië fors zal toenemen en daardoor ook toenemende kans op blokkades zal vormen voor Europa. In dat geval loert de winter om de hoek richting 20 tot 30 december 2021. Dat zou betekenen dat er dus kansen bestaan op winterse signalen tijdens de feestdagen!

Invloeden van hogedruk zorgen voor rustig herfstweer na het weekend. Mogelijk verlopen de nachten koud door weinig windverplaatsing. De kansen op nevel en mist nemen ook toe.

Hou de updates over de neerslagsoort in de gaten via de reacties onder dit artikel.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

2 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

4 dagen geleden - 2 min. lezen