1

Terwijl de winter in Europa zich beperkt tot de Alpen en het zuidoosten moeten ze in het noordoosten van Amerika opnieuw rekening houden met een uitbraak van zeer koude lucht. Een stuk van de Polar Vortex bevindt zich boven Canada en daarmee kan ijskoude lucht met regelmaat van de klok naar het zuiden vloeien. Enkele dagen geleden kreeg het noordoosten van Amerika nog maar een winterstorm over zich heen met een pak sneeuw in Boston.

IJskoude lucht boven Canada

Iedere winter opnieuw wordt er boven de Noordpool een stevig lagedrukgebied gevormd. Meteorologen spreken over de Polar Vortex. Afhankelijk van de kracht van deze poolwervel kunnen soms koude luchtmassa’s uitbreken naar het zuiden. Voor Europese normen is dat eerder zeldzaam, in Noord-Amerika lukt dat vaak een stuk beter. Deze uitbraak van erg koude lucht voltrekt zich opnieuw komende dagen met soms veel sneeuw.

Op de weerkaarten van het Amerikaans weermodel zien we hogeduk ten westen van Noord-Amerika, terwijl er ijskoude lucht vanuit Canada naar het zuidoosten vloeit. In de cirkel verwacht het weermodel een intens koufront met op veel plaatsen veel sneeuw.
Op de neerslagkaarten van GFS zien we een langgerekte zone met neerslag. De gebieden die gearceerd zijn krijgen te maken met winterse neerslag. Merk de lengte van de neerslagzone op!

Koud tot in het noorden van Mexico

De uitbraak van arctische lucht is op zich niet zo ongewoon, maar de verspreiding ervan wel. Op 4 februari kan de extreem koude lucht zich uitbreiden tot in het noorden van Mexico.

Zo kan het op de grens met Texas en Mexico in het stadje El Paso stevig gaan vriezen. De temperatuur maakt er grote sprongen van lenteachtige toestanden tot vrij lage temperaturen die amper 5°C halen komende dagen. Van dynamiek gesproken!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken