31 januari 2019 - 4 min. lezen 767 reacties

De wintermaand januari stelt niet teleur dit jaar wat betreft sneeuwkansen. Nadat er gisteren een sneeuwzone traag over de Benelux trok en er vooral in West- en Oost-Vlaanderen veel sneeuw viel, zal er vannacht opnieuw algemeen sneeuw vallen. Deze keer betreft het een warme occlusie die van zuid naar noord over België en Nederland trekt, waarbij het wel koud genoeg blijft en de neerslag dus als sneeuw zal dwarrelen. Op basis van de laatste weerkaarten kan er toch weer (tijdelijk) een mooie laag gevormd worden. 

Nieuwe neerslag(sneeuw)zone op komst

Gisteren was een zeer complexe situatie met de passage van een warmtefront-koufront-occlusiefront, horende bij een venijnige depressie boven Frankrijk. Het werd uiteindelijk een frustrerende dag voor de meeste mensen, aangezien de neerslagzone zuidelijker en minder intens berekend werd tijdens de laatste runs en ook de temperaturen iets hoger lagen dan verwacht. Resultaat? Vooral sneeuw in het zuidwesten en weinig elders!

Tijdens de avond en nacht trokken er nog wel nog enkele buien over Nederland, maar ook daar viel de sneeuwhoeveelheid eerder tegen. Dit is nog maar eens het bewijs dat het weer, in tijden dat we als mens bijna alles onder controle hebben, toch regelmatig nog onvoorspelbaar is. Dit maakt het juist extra interessant, toch?

Sneeuwhoogtes om 12u op woensdag 30 januari.
Sneeuwhoogtes om 12u op woensdag 30 januari.

Zoals op de kaart te zien is lag er rond het middaguur in het zuidwesten van België op veel plaatsen meer dan 10 cm sneeuw. Dit leverde opnieuw prachtige foto’s op in de regio Kortrijk.

De buien die ‘s avonds over de kust en ook over Centraal-Nederland trokken gingen  gepaard met dikke vlokken:

Vannacht staat er een nieuwe sneeuwzone op het programma!

Passage warme occlusie met sneeuw

Een warmtefront is de benaming voor een grensvlak tussen warme en koude(re) lucht waarbij de warme lucht de koudere lucht verdrijft. Warme lucht is lichter en wordt gedwongen te stijgen waardoor er neerslag ontstaat. Aan de oppervlakte blijft de koudere lucht langer hangen (zwaarder). De warme lucht schuift zo gedeeltelijk over de koude lucht. Dit ziet er dan zo uit:

Warmtefront.
Warmtefront. (Buienradar.nl)

Op de weerkaart voor komende nacht is te zien dat er vannacht een warme occlusie van zuid naar noord over België en Nederland zal trekken. Op hoogte wordt de lucht zachter dan vandaag, maar op basis van de soundings is het duidelijk dat er geen smeltlaag aanwezig is. Dat wil zeggen dat de aangevoerde lucht op hoogte wel zachter wordt, maar de temperatuur niet boven het vriespunt zal stijgen.

De sounding toont aan dat er tijdens de neerslag geen smeltlaag aanwezig is. De neerslag zal dus vallen als sneeuw
De sounding toont aan dat er tijdens de neerslag geen smeltlaag aanwezig is. De neerslag zal dus vallen als sneeuw.
Vannacht trekt een sneeuwzone van zuid naar noorde over de Benelux.
Vannacht trekt een sneeuwzone van zuid naar noorde over de Benelux.

De neerslag die gepaard gaat met het warmtefront zal dus als sneeuw vallen. Het ontbreken van een luchtlaag met een temperatuur boven het vriespunt voorkomt namelijk dat de sneeuw kan smelten. Op basis van de laatste weerkaarten die deze ochtend verschenen verwachten we voor het grootste deel van de België zo’n 2-4 cm en voor Nederland zo’n 1-3 cm.

In het westen kan dat nog wat meer zijn, aangezien daar de meest intense neerslag verwacht wordt. De temperaturen op 2 meter schommelen rond het vriespunt waardoor de sneeuw, die bij momenten toch matig intens berekend wordt door de weermodellen (geholpen door isothermie), zal blijven liggen.

Het ziet er dus naar uit dat we morgenochtend terug met een wit landschap zullen wakker worden. Omwille van (lokale) gladheid is het sowieso opletten!

Sneeuwverwachting van het Nederlandse HIRLAM model.
Sneeuwverwachting van het Nederlandse HIRLAM model. (Wxcharts.com)
Vannacht passeert een sneeuwzone met overal een laag sneeuw.
Vannacht passeert een sneeuwzone met overal een laag sneeuw.

Vrijdag overdag klimt het kwik boven het vriespunt, waardoor de sneeuw zal wegsmelten. Zaterdag en de dagen daarna blijft het wisselvallig winters weer, waarbij er regelmatig een mengelmoes kan vallen van regen, winterse neerslag en sneeuw. Dat laatste dan vooral in de Ardennen.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

11 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen