24 maart 2021 - 4 min. lezen
3 reacties 3

Het tornadoseizoen komt overduidelijk op toerental. Exact een week geleden waren er reeds hoge kansen op noodweer voor de omgeving van Dixie Alley. Het SPC (Storm Predicition Center) kwam toen op de proppen met een HIGH risk op tornado’s en supercells. Er was maar liefst 45% kans op wervelwinden en dat is zelfs voor Amerikaanse normen extreem te noemen. Komende uren groeit de onstabiliteit opnieuw in deze regio en lijkt het erop dat er opnieuw extreem weer mogelijk is. De ingrediënten voor het noodweer zijn hagel, windstoten en tornado’s.

Op 17 maart 2021 werden maar liefst 214 reports geanalyseerd door het SPC. 61 daarvan waren tornado reports, 104 reports voor wind en 49 voor significante hagel. De focus van het noodweer kwam te liggen op het zuidoosten van Amerika.

Gelijkaardige set-up voor extreem weer

Hoewel de situatie op vlak van weerkaarten iets minder hevig lijkt, moeten de regio’s in het zuidoosten van Amerika opnieuw rekening houden met zwaar weer. De onstabiliteit en windschering zullen elkaar in de loop van donderdag vinden boven de regio van Dixie Alley met een explosieve cocktail tot gevolg. Vooral de combinatie van een kleinschalig lagedrukgebied boven Texas en een koufront dat in sneltempo richting het oosten opschuift is meestal het sein voor extreem weer in de regio. De hoeveelheid vocht en warme lucht vanuit de Golf van Mexico is sowieso al geen probleem in die regio.

Aan de voorzijde van de gebogen rode lijn zullen zich in de vooravond en nacht naar vrijdag supercells ontwikkelen met tornado’s die intens kunnen zijn. Ook op de rechte lijn verwachten wij in de loop van donderdagavond supercells.
De reden waarop buien snel tot supercells ontwikkelen wordt mooi geïllustreerd in de SCP (Supercell Composite Parameter). Deze ingewikkelde formule berekent de kansen op forse cellen. Het moge duidelijk zijn dat dit aanwezig is!
Naast de gunstige trigger van windschering is er ook veel onstabiliteit aanwezig. Donderdagavond piekt de CAPE in de betrokken regio ten oosten van Houston en Little Rock naar een slordige 2500 tot 3000 J/KG. Dat zijn waarden die we niet veel zien in de Benelux.

Gevaar voor stormjagers

In Amerika zijn er heel wat liefhebbers van onweer (met of zonder kennis) die achter een onweersbui rijden in de hoop om een tornado te fotograferen. We noemen ze stormjagers. In dit weertype is sowieso kennis van de windsnelheid, windschering en onstabiliteit een must om actie te ondernemen. Het grote problemen van stormjagen in Dixie Alley is echter de bebouwing en de ‘verstorende’ landschapselementen. We vinden er namelijk veel bomen die het zicht op een tornado ernstig kunnen beïnvloeden en zorgen dat levensgevaarlijke omstandigheden zich ontwikkelen. Hopelijk dus geen extra slachtoffers vanuit die hoek!

Het SPC kiest voor een moderate risk (medium). Dat wil zeggen dat de kans op noodweer met randverschijnselen zoals tornado’s, hagel en windstoten hoog is. In de rode zon is er 15% kans op tornado’s.

Tornado Alley zonder tornado’s?

Enkele recente studies hebben trouwens een interessant gegeven ontdek. In jaren met een La Nina zou het potentieel van onweersbuien met tornado’s opschuiven naar het oosten. Dat betekent dat regio’s zoals Alabama, Mississippi gevoeliger zijn voor noodweer dan de welbekende streek rond Tornado Alley. Veel mensen gaan er ieder jaar opnieuw naar toe om enkele tornado’s te spotten. Nu blijkt dat er een shift naar het oosten ontstaat in jaren met een La Nina. Dat wil uiteraard niet zeggen dat er in Tornado Alley geen tornado’s zullen zijn in 2021, maar het nummer kan wel significant lager liggen. Hopelijk geen trend, want zoals we reeds gezegd hebben is de omgeving ten oosten van Tornado Alley veel meer dichtbevolkt. De kans op menselijke slachtoffers neemt dus toe!

Tornado Alley is klassiek de regio waar veel tornado’s ontstaan. Tijdens periode met La Nina stijgt de kans op extreem weer ten oosten.
Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken