9 augustus 2020 - 3 min. lezen 1 reacties

De zomer op het Noordelijk Halfrond is in volle gang. In de Benelux merken we dit momenteel op vanwege de hittegolf die ons in zijn greep houdt. Niet alleen boven land is het heet, ook de zee warmt rap op. Boven de tropische oceanen neemt hierdoor de kracht, en daarmee ook de dreiging van tropische depressies, toe. Hoe staat het er nu voor?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Atlantisch Oceaan tijdelijk rustig

Afgelopen maanden bleek dat vooral het Atlantisch orkaanseizoen erg actief is tot nu toe. Er zijn in 2020 reeds negen tropische stormen voorgekomen alvorens augustus begon: nog nooit waren dat er zo veel.

Op dit moment zijn er echter geen noemenswaardige ontwikkelingen die duiden op de mogelijke vorming van een tropische depressie. Het orkaanseizoen duurt in die regio nog tot en met november.

Tropische depressies bij de Filipijnen

In het westelijk deel van de Stille Oceaan verliep het tyfoonseizoen van 2020 tot nu toe rustig. De eerste storm ontwikkelde zich relatief laat. Daarnaast vormde zich voor het eerst sinds het begin van de metingen géén tropische cycloon in de maand juli.

Op dit moment zijn er echter wel twee systemen die mogelijk voor problemen kunnen zorgen. Ten noordoosten van de Filipijnen is de tropische storm “Enteng” actief. Hoewel deze de Filipijnen nooit heeft bereikt trekt hij verder naar het noorden.

De tropische storm komt waarschijnlijk snel in de buurt van Japan en Zuid-Korea te liggen. Enteng kan daarbij nog iets aan kracht winnen, maar meer dan een tropische storm wordt het niet.

Naast Enteng ligt er ook nog een lagedrukgebied met tropische kenmerken ten westen van de Filipijnen. Dit gebied genaamd “95W” stelt nu nog weinig voor. De komende dagen trekt 95W noordwaarts en kan daarbij aansterken. Het stadium tropische depressie wordt met gemak behaald.

Dat komt mede door het zeer warme zeewater van de Zuid-Chinese Zee. De temperaturen bereiken wel 29 of 30°C. Omdat de verticale windschering vrij hoog is, is het moeilijk voor 95W om zich te organiseren tot een rondtollende depressie.

Volgens globale modellen komt 95W dinsdagochtend lokale tijd aan land in China. Er worden windstoten verwacht tot 90 km/u en neerslagtotalen van ongeveer 100 mm.

Tropische depressie bij Mexico

Aan de westkant van Noord-Amerika is er ook weer een interessant lagedrukgebied opgedoken. Het systeem ligt nu ten zuidwesten van Mexico en beweegt zich langzaam naar het west-noordwesten. Inmiddels is het een tropische depressie geworden. Omdat het de negende van het seizoen is, is de naam nu Nine-E.

De door NOAA berekende koers van tropische depressie Nine-E

Zoals u op bovenstaande weerkaart kunt zien zal Nine-E nog behoorlijk aan kracht winnen. Deze groeit snel door tot tropische storm. Dan krijgt de storm een naam. Deze storm krijgt dan de naam Elida. Elida zal waarschijnlijk ook nog doorgroeien tot een orkaan. Met doorstaande windsnelheden van ongeveer 140 km/u behoort ze tot de eerste categorie op de Saffir-Simpson schaal.

Omdat de verwachte route niet langs bewoond gebied passeert, zal de schade (gelukkig) meevallen.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken