233

Een snelle afwisseling tussen hoge- en lagedrukgebieden zorgt momenteel voor najaarsweer met ups en downs. Precies wat we mogen verwachten in een oktobermaand. Komende dagen houdt de afwisseling aan. Het weekend ziet er droog uit, volgende week neemt de wisselvalligheid weer toe.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Algemene luchtdruk boven Europa

Onderstaande weerkaart toont een zeer duidelijke NAO- configuratie. Een hogedrukdrukgebied ligt boven Groenland en is verbonden met een hogedrukgebied boven het westen van Europa. Over het noorden en oosten van Europa ligt een trog langs dewelke aan de westkant koele lucht naar het zuiden stroomt. Een kleine grenslaag ligt nu nabij IJsland en zal vrijdag rakelings langs de Benelux trekken en dan zorgen voor een wisselvallig weerbeeld. Boven het zuidoosten van Europa ligt een afgesnoerd laag, wat komende dagen zal zorgen voor veel neerslag in o.a. Griekenland.

Drukconfiguratie boven Europa op 13 oktober 2021.

Weerbeeld komende dagen

Komende dagen blijft het overwegend droog dankzij de nabijheid van het hogedrukgebied. Vooral langs de Nederlandse kust blijft een lichte bui wel mogelijk. De temperaturen liggen rond 13-15°C, maar kunnen op donderdag wel wat hoger oplopen. Vrijdag arriveert een zwakke regenzone (koufront), maar die zal wellicht niet heel veel neerslag opleveren.

Weekend weerbericht

Tijdens het weekend wint de hoge luchtdruk aan terrein en lijkt het opnieuw droog te blijven. Het blijft wel koel met maxima rond of beneden 15°C. Na het optrekken van nevel/mist, wat hoort bij de windloze hogedrukkernen, krijgt de zon behoorlijk wat ruimte. Het lijkt zo opnieuw een ideaal weekend te worden om de wandelschoenen aan te trekken of om de fiets te nemen en de herfstnatuur met de verkleurende bomen te verkennen.

Volgende week nat en zacht?

Volgende week tonen de meeste weermodellen een diepe trog die uitzakt over de Atlantische Oceaan. Aan de oostkant daarvan ontstaat een sterke WAA met transport van zeer zachte bovenluchten naar de Benelux. De trog ligt wel vrij dicht, waardoor de bijhorende regenzone en bewolking ook van de partij zullen zijn in de Benelux. We lijken volgende week dus te evolueren naar wat zachter en nat herfstweer.

Een trog zakt uit boven de Atlantische Oceaan. We krijgen daardoor mogelijk nat en zacht herfstweer.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen