20 juli 2016 - 2 min. lezen 7 reacties

Vandaag levert een moeilijke onweersverwachting op. Na een tropennacht met op heel wat plaatsen minima boven 20 graden komt het zonnetje voor verwarming zorgen op woensdag. De grens van 20°C op 850 hPa ligt in de buurt van België waardoor we vandaag de voorlopig warmste dag van 2016 mogen verwachten. Weermodellen suggereren kwikstanden tussen 30 en 35°C in de late namiddag met een hitte-index die de pan uitswingt.

Zonnekloppers moeten dan ook aandacht hebben voor veilig zonnen en voldoende smeren met een hoge UV-factor! In de late namiddag en/of vroege avond komen er enkele onweersbuien tot ontwikkeling die hevig van aard kunnen zijn. Hou ook rekening met onze trouwe viervoeters die maar al te graag verkoeling opzoeken. Voorzie voldoende water en schaduw!

Deze namiddag zwengelt de latente onstabiliteit fors aan. Zo beschikken we in de namiddag over 1500 tot 2000 SBcape wat ruim voldoende is voor stevig onweer. Echter, er bevindt zich een sterke CAP/inversie in de luchtlagen van de troposfeer waardoor buien worden geblokkeerd om verder te groeien.

De verwachting is dat de temperatuur (33-34°C) en het naderen van een convergentielijn voldoende moet zijn om de initiatie van deze buien te laten starten. Focus ligt daarvoor op het noordoosten van Nederland volgens het weermodel WRF.

foto1 Waarschuwingskaart 20 juli 2016
Onder voorbehoud van locatie hebben we vandaag 2 zones in de focus geplaatst. WRF berekent flinke buien in de avondperiode boven het noordoosten van Nederland terwijl GFS vooral het zuidoosten van België viseert met enkele fikse onweders die lokaal hagel veroorzaken. Vanwege de onzekerheid hebben we gekozen voor een level 1 prognose.

Ook de regio ten zuiden van de Ardennen moet rekening houden met enkele pittige onweersbuien in de late namiddag/avondperiode. In deze laatste zone zwengelt de 0-6 km windschering ook aan wat de kans op enkele discrete supercells doet verhogen. Kort door de bocht genomen, het is vandaag geen gemakkelijke onweersverwachting door de onzekerheid qua CAP. Als het lukt voor onweersbuien om zichzelf door de CAP (inversie) heen te duwen, dan kunnen ze profiteren van alle aanwezige onstabiliteit.

kansen op hagel woensdagavond
Flinke indicatie dat individuele onweersbuien bij het doorbreken van de inversie forse hagel kunnen veroorzaken over het oostelijk deel van de Benelux. Sommige waardes lopen op tot 5 cm qua diameter.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

1 dag geleden - 3 min. lezen