Moeilijke onweersverwachting vandaag

Na een tropennacht op heel wat plaatsen (minima boven 20 graden) komt het zonnetje met veel plezier opnieuw voor verwarming zorgen op woensdag. De grens van 20°C op 850 hPa ligt in de buurt van België waardoor we vandaag de voorlopig warmste dag van 2016 mogen verwachten. Weermodellen suggereren kwikstanden tussen 30 en 35°C in de late namiddag met een hitte-index die de pan uitswingt.

Zonnekloppers moeten dan ook aandacht hebben voor veilig zonnen en voldoende smeren met een hoge UV-factor! In de late namiddag en/of vroege avond komen er enkele onweersbuien tot ontwikkeling die hevig van aard kunnen zijn. Hou ook rekening met onze trouwe viervoeters die maar al te graag verkoeling opzoeken. Voorzie voldoende water en schaduw!

Flink wat cape, gevaar voor hagelstenen

Deze namiddag zwengelt de latente onstabiliteit fors aan. Zo beschikken we in de namiddag over 1500 tot 2000 SBcape wat ruim voldoende is voor stevig onweer. Echter, er bevindt zich een sterke CAP/inversie in de luchtlagen van de troposfeer waardoor buien worden geblokkeerd om verder te groeien. De verwachting is dat de temperatuur (33-34°C) en het naderen van een convergentielijn voldoende moet zijn om de initiatie van deze buien te laten starten. Focus ligt daarvoor op het noordoosten van Nederland volgens het weermodel WRF.

foto1 Waarschuwingskaart 20 juli 2016

Onder voorbehoud van locatie hebben we vandaag 2 zones in de focus geplaatst. WRF berekent flinke buien in de avondperiode boven het noordoosten van Nederland terwijl GFS vooral het zuidoosten van België viseert met enkele fikse onweders die lokaal ook hagel kunnen veroorzaken. Vanwege de onzekerheid hebben we gekozen voor een level 1 prognose.

Ook de regio ten zuiden van de Ardennen moet rekening houden met enkele pittige onweersbuien in de late namiddag/avondperiode. In deze laatste zone zwengelt de 0-6 km windschering ook aan wat de kans op enkele discrete supercells doet verhogen. Kort door de bocht genomen, het is vandaag geen gemakkelijke onweersverwachting door de onzekerheid qua CAP. Als het lukt voor onweersbuien om zichzelf door de CAP (inversie) heen te duwen, dan kunnen ze profiteren van alle aanwezige onstabiliteit.

kansen op hagel woensdagavond

Flinke indicatie dat individuele onweersbuien bij het doorbreken van de inversie forse hagel kunnen veroorzaken over het oostelijk deel van de Benelux. Sommige waardes lopen op tot 5 cm qua diameter.


Lees ook eens:

 • Laat ons duimen, straks wordt het weer een zomer zonder deftig MCS.

 • Thomas

  Eerstvolgende interessante onweerssituatie is terug te vinden rond de MLT (middellange termijn) bij GFS (en dat al een tweetal runs). Tussen een deel afgescheurde Azorenhogedruk die zich naar het Europese vasteland begeeft en lagedruk boven de Britse Eilanden ontstaat een zuidelijk georiënteerde luchtstroming (later bij nadering van het koufront wordt deze westelijker) die opnieuw voor de nodige CAPE -en LI-waardes zorgen.

 • Paulus Piet

  Zware buien inderdaad boven het oosten van Nederland, ontzettend veel ontladingen! Ontstaan uit het niets en verschijnen meteen als zwart op de radar. Het KNMI kiest ook voor code oranje. Boven Engeland is het onweer inmiddels ook ontstaan.

 • Inmiddels hebben we level 1 zone in het centrale deel van Nederland bijgewerkt naar een level 2. Actuele meldingen van hagel en flink wat bliksemactiviteit verantwoorden deze overstap. Wees voorzichtig.

 • Michiel Maes

  West-Vlaanderen zou vermoedelijk ontsnappen aan het onweer?