22 april 2017 - 5 min. lezen 0 reacties

Afgelopen week leidde stevige nachtvorst tot flinke vorstschade bij fruittelers. Op 1,5 meter daalde het kwik op veel plaatsen tot enkele graden onder nul en vlak boven de grond was het nog veel kouder: bijna -10°C. Ook tijdens de meivakantie in Nederland (de gehele komende week) kunnen we weer vorst aan de grond verwachten bij opklaringen in de nacht. Overdag blijft het eveneens koud lenteweer met maxima van maar net 10°C.

IJslandhoog brengt koude poollucht naar de Benelux

Net als de afgelopen week domineert ook de komende tijd hogedruk ten westen van ons het weer. Het accent van het hogedrukgebied komt vanaf maandag wat meer boven IJsland te liggen. Depressies voelen zich nog altijd thuis boven Scandinavië en daar verandert voorlopig ook weinig in. Het gevolg is aanhoudende noordelijke tot noordwestelijke stroming waarmee koude lucht uit de poolstreken de Benelux kan bereiken.

Aangezien het hoger in de atmosfeer vanaf dinsdag fors afkoelt (op 5,5 kilometer circa -35°C) wordt de lucht ook erg onstabiel van karakter. Daardoor kunnen er van tijd tot tijd forse buien gaan vallen met korrelhagel, onweer en in de Ardennen en Luxemburg ook natte sneeuw.

meivakantie
Hogedruk boven IJsland veroorzaakt koel voorjaarsweer in de Nederlandse meivakantie.

Wisselend bewolkte tijdens Luik-Bastenaken-Luik

Zondag rond 10.30 uur start de 103de editie van ‘La Doyenne’, oftewel de voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik. Het weer ziet er tijdens de start in Luik goed uit: wisselend bewolkt en een graad of 8. De rest van de etappe blijven zon en wolkenvelden elkaar afwisselen. Verder blijft het droog. Het waait niet hard: zwak (2 Beaufort) uit een noordwestelijke richting. Kortom, prima weer voor de wielrenners en toeschouwers! ‘s Middags is het zo’n 11°C in de omgeving van Luik en 7°C in de hogere delen van de Ardennen.

ardennen
Wisselende condities tijdens Luik-Bastenaken-Luik: een afwisseling van zon en wolkenvelden. Het blijft droog.

Tweedeling op maandag

Vanaf de Noordzee bereikt maandagochtend een frontensysteem de Benelux. ‘s Morgens kan daar al wat motregen uit vallen op de Waddeneilanden. Elders is er op dat moment nog een afwisseling van wolkenvelden en zonneschijn. Gedurende de middag trekt er een regengebied over de noordwestelijke helft van Nederland. In de andere gebieden van de Benelux blijft het ‘s middags droog met nog af en toe zon. Daar komt de regen pas in de avond binnen.

Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind en het wordt 10-15°C van noord naar zuid over de Benelux. Ook in de avond en nacht naar dinsdag blijft het doorregenen. Tegen het einde van de nacht begint het vanuit het noordwesten geleidelijk op te klaren, maar komen er ook een aantal forse buien vanaf de Noordzee binnen. Minima van een graad of 4.

Meivakantie koud en wisselvallig, ook Koningsdag fris

Na maandag hebben we te maken met een noordwestelijk stromingspatroon. Hierin wordt koude en onstabiele lucht met buien aangevoerd. Vooral overdag, wanneer de oplopende temperatuur de onstabiliteit bevordert, kunnen de buien soms pittig uitpakken. Naast hagel en onweer kan er in de hogere delen van de Benelux ook natte sneeuw voorkomen.

Wisselvallige vooruitzichten dus voor de Nederlandse meivakantie. De maxima zijn ook laag te noemen met overdag slechts 8-11°C. In de nachtelijke uren kan het kwik bij voldoende opklaringen weer uitkomen rond het vriespunt en aan de grond gaat het een paar graden vriezen.

bovenlucht
Een koude bovenlucht zorgt op dinsdag en woensdag voor veel zware buien. Korrelhagel, onweer en zelfs natte sneeuw behoren tot de mogelijkheden.

Bekijken we Koningsdag (donderdag) wat meer in detail, dan valt op dat de dag zeer koud begint. In het binnenland ligt de temperatuur bij zonsopkomst rond het vriespunt. Mensen die festiviteiten bezoeken in de avond en nacht van woensdag op donderdag kunnen zich maar beter warm aankleden. Overdag is er flink wat zon, maar landinwaarts ontstaan tegen het einde van de ochtend stapelwolken. ‘s Middags vormen zich in het zuiden en oosten van Nederland buien met regen en korrelhagel. Een enkele klap onweer is ook niet uitgesloten.

In de gehele noordwestelijke helft van Nederland blijft het droog en is een paraplu ook ‘s middags dus niet nodig. De maximumtemperaturen bedragen 10-11°C, maar tijdens de buien in het zuidoosten van Nederland kan het kwik daar (tijdelijk) enkele graden dalen. Het waait matig tot vrij krachtig uit het noordwesten. In de avond doven de buien boven de binnenland uit en wordt het overal helder. Wel wordt het weer een koude avond/nacht, dus warme kleding is tijdens het bezoek aan een evenement aan te raden.

koningsdag
De zon schijnt uitbundig op Koningsdag (tot wel 11 uur zonneschijn aan de westkust), maar dieper landinwaarts kunnen er midden op de dag toch een paar forse buien ontstaan.

Vanaf het weekend mogelijk zachter?

Het lijkt erop dat het einde van de koude periode in zicht is. Tijdens de laatste dagen van de meivakantie draait de stroming naar het zuidwesten en komt er hoger in de atmosfeer een portie zachte lucht richting de Benelux. Vanaf vrijdag verdwijnt de nachtvorst en overdag stijgt de temperatuur naar 15°C. Daarbij blijft het nog wel wisselvallig met af van tijd tot tijd buien. Vanuit het zuidwesten worden behalve zachtere lucht immers ook storingen (fronten) aangevoerd. Begin mei zien we interessante tendensen op de weerkaarten.

Mogelijk ontstaat er een hogedrukgebied boven Scandinavië en zien we de regenkansen sterk afnemen. Welke temperatuur daarbij hoort, is nu nog niet te zeggen. Zowel zeer warme als zeer koele scenario’s behoren tot de mogelijkheden. Iets om in de gaten te houden!

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken