29 juni 2023 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Het schooljaar 2022-2023 loopt zo stilaan op zijn einde. Voor veel mensen het sein om reikhalzend uit te kijken naar een zonnige en warme vakantiebestemming. Afgelopen maand konden deze mensen al profiteren van een zeer warme en zonnige maand juni in eigen land. Ontdek hieronder het weerbericht voor de populaire vakantiebestemmingen en gebruik zeker onze online tool om het weerbericht per locatie op te vragen. Extra handig voor wie het overzicht altijd wil raadplegen.

Zuid-Europa duikt de oven in

Na een periode van zeer onweerachtig en wisselvallig weer afgelopen weken, is het weer in de zuidelijke regionen van Europa nu helemaal op koers voor een hoogzomers intermezzo. Vooral Spanje en Portugal moeten niet onderdoen voor een heet scenario met in het zuiden van Spanje kwikstanden tot 40Ā°C. Verder heerst er veel zon en kan de droogte zich opnieuw gaan versterken.

Wie toch wat verkoeling zoekt kan richting het noorden van het Iberisch Schiereiland trekken. Daar zijn enkele buien mogelijk, al dan niet met een fiks onweer. Een aandachtspunt.

In de buurt van Sevilla en Cordoba worden komende dagen de hoogste temperaturen gemeten. Een lokale uitschuiver tot 42Ā°C behoort tot de opties. Ook in het weekend en de periode daarna blijft de regio gevoelig voor bakhitte van 39Ā°C of meer.

Voor de vakantieganger die liever richting Italiƫ, Balkan of Griekenland trekt zien we gelijkaardige condities met dat verschil dat er telkens in de namiddag of avond enkele regen- en/of onweersbuien tot ontwikkeling kunnen komen. De vochtigheid is ook betrekkelijk hoog in deze omgeving waardoor vakantiegangers een benauwd gevoel kunnen ervaren.

Tijdens de namiddag en avondperiode ontstaan cumuli die kunnen doorgroeien tot onweersbuien. Vooral Italiƫ, Balkan en Griekenland zijn hier gevoelig voor.

Fris en wisselvallig richting Scandinaviƫ

Voor wie de tropische warmte niet nodig is, kan komende dagen een plekje zoeken in Centraal-Europa. De Alpenlanden houden het meestal droog met lokaal een bui wanneer een neerslagzone vanaf het westen richting het oosten trekt. Aan de noordelijke flank van de Alpen kan het in lager gelegen gebieden geregeld zomers warm worden. Misschien wel de ideale vakantiebestemming voor korte termijn.

In de Alpen zijn komende dagen geregeld enkele buien mogelijk.

Wie het nog wat frisser wenst kan helemaal naar het noorden van Europa. ScandinaviĆ« gaat de komende 7 dagen een beduidend koeler intermezzo tegemoet met regelmatig regen en temperaturen die met moeite 20Ā°C aantikken. Na een warme maand juni met droogte in grote delen van Noorwegen, Zweden en Finland een flinke omslag dus.

Focus van de neerslag komt op het noorden van Europa te liggen. Hoe zuidelijker in Europa, hoe hoger de temperaturen. De hoogste maxima worden berekend voor Portugal en Spanje.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
Opvallend

Vroege sneeuwval in Lapland

2 dagen geleden - 2 min. lezen
5

Bouwstenen voor nieuwe nazomerse periode

3 dagen geleden - 2 min. lezen