20 juli 2023 - 2 min. lezen
0 reacties 0

Dankzij een hardnekkig hogedrukgebied boven het zuiden van Europa en lagedruk in het noorden ontstaat een overgangszone waar grote onstabiliteit wordt opgewekt. Deze zone bevindt zich van het oosten van Frankrijk tot over de Balkan. Vakantiegangers maar ook locals moeten dus rekening houden met intense buien die schade kunnen veroorzaken. Een terugblik op de afgelopen dagen waar het noodweer tot ontwikkeling kwam. Moeten we daarna nog meer heftig weer verwachten?

  • Ontdek ons ook op Facebook en Twitter

Windstoten tot 161 km/u

Wanneer er een grote onstabiliteit wordt opgewerkt, dan kan dat in combinatie met een hoge vochtigheid en windschering resulteren in onweercomplexen of zelfs supercells. Deze waren afgelopen dagen in overvloed aanwezig over het oosten van Frankrijk, de Alpen en de streek van de Balkan. Dat deze buien geen gewone onweersbuien zijn, mag duidelijk worden in de talloze filmpjes op Twitter. Van aardverschuivingen tot heuse valwinden. De schade was dan ook significant.

Imposante wolkenformaties

Dergelijke zware onweersbuien gaan vaak gepaard met unieke wolkenformaties. Deze wolken kunnen erg dreigend worden naarmate ze je regio naderen. Het gaat vaak om een combinatie van mammatus en arcus. Deze wolkensoorten typeren intens onweer. Deze shelfcloud werd bijvoorbeeld gespot in de buurt van Belgrado (Servië).

Blijft de ‘Ring of Fire’ intact?

Het is nu maar de vraag of het extreem weer in deze regio nog lange tijd intact blijft. Veel hangt af van de plaats en de intensiteit van de hittekoepel boven het zuiden van Europa. Weermodellen zinspelen op een verlenging van de hitte die de omgeving van Spanje, Balearen, Italië tot Turkije zal geselen. Het vastgeroest patroon geraakt maar moeilijk doorbroken. Mogelijk blijft ook de nabijheid van lagedruk in de Lage Landen een factor om mee rekening te houden tot het einde van deze maand.

Lagedruk bepaalt momenteel het weerbeeld voor West- en Centraal-Europa. Er valt geregeld regen bij gematigde temperaturen. Over het zuiden van Europa en boven de populaire vakantiebestemmingen is het persistent warm tot zelfs tropisch heet.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken