15 mei 2022 - 4 min. lezen
58 reacties 58

Maandag wordt het weerbeeld onstabieler. De aangevoerde lucht wordt vochtiger en er passeren diverse structuren, waarbij er regen- en onweersbuien kunnen ontstaan, vooral in het oosten van de Benelux. Naar dinsdag en woensdag toe lijkt het weerbeeld stilaan opnieuw te stabiliseren, al passeren er tijdelijk wel nog zwakke storingen. Woensdag wordt de warmste dag van de week, tegen het eind van de week lijkt het wat koeler en opnieuw wat onstabieler te worden.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Algemene weersituatie

Maandag evacueert de hogedrukrug naar het oosten en schuift een hoogtetrog over in de loop van de dag. In de ochtend passeert een zwakke thermische vore van zuidwest naar noordoost over de Benelux, gevolgd door een warme en vochtige onstabiele luchtmassa (met hoge dauwpunten en theta-w) op een frontale structuur die (noord)oostwaarts trekt. Daarachter passeert een koufront dat de instabiliteit wat zal verdringen.

Tijdens de nacht van maandag op dinsdag en dinsdag overdag zal een frontale structuur nog over het zuiden van de Benelux trekken. In de loop van dinsdag zal een nieuwe hoogterug zich opbouwen en het weerbeeld stabiliseren. Woensdag wordt er vervolgens zeer warme en opnieuw vochtigere lucht aangevoerd.

Onstabiel op maandag

Maandag passeert er in de ochtend al een zwakke thermische trog over de Benelux, dat zijn restanten van een onweerszone van over Frankrijk. Met de passage daarvan komt er meer middelhoge bewolking voor en lokaal valt er wat gedruppel of een buitje, maar dat gaat vrij geruisloos. Achter de trog zit een zone met vochtige en warme lucht op een frontale structuur. Eerst passeren er tussendoor nog opklaringen met zonneschijn en met ook hoge wolken tussendoor. In de opklaringen kan het kwik nog stijgen naar 24 tot 26°C dieper in het binnenland.

De passage van de frontale zone gaat gepaard met hoge dauwpunten, waardoor het zwoeler zal worden vanaf het zuidwesten. Met de passage van deze structuur neemt, samen met de dagelijkse gang en opwarming, de onstabiliteit ook toe. Er ontstaan stapelwolken en de bewolking neemt toe.

De stapelwolken groeien verder naarmate ze noordoostwaarts bewegen en er kunnen daarbij ook buien ontstaan, mogelijk met hagel en onweer. De buiigheid lijkt daarbij het grootst in de oostelijke delen van de Benelux. Het type buien lijkt gezien de mate aan windschering veelal multicell te zijn, met een gunstige overlap tussen CAPE en windschering.

Na de doortocht van de vochtige en onstabiele lucht passeert ook nog eens een koufront, waarbij de lucht minder warm wordt en tijdelijk wat stabiliseert. Achter het koufront volgen er tijdelijk ook opklaringen vanaf het zuidwesten in de loop van de late namiddag en tijdens de avond. Belangrijke factor morgen zal ook de wind zijn. De zuidwestenwind wakkert aan en wordt vlagerig, achter het koufront ruimend naar west. Tijdens onweersbuien kunnen er ook stevige convectieve windstoten optreden.

Droger op dinsdag en woensdag

Tijdens de nacht van maandag op dinsdag en initieel ook nog dinsdagvoormiddag passeert een zwakke storing. Vooral in het zuiden van de Benelux (België) kan dat initieel op dinsdag ook nog meer wolken en enkele buien/buiige neerslag opleveren. Elders, verder naar het noorden is het droger en zijn er meer opklaringen. In de loop van dinsdag zal de opbouwende rug van hogedruk het weerbeeld meer en meer stabiliseren met zonneschijn en stapelwolken. De maxima klimmen naar 19 tot 25°C op de meeste plekken. Op de Wadden is het wat frisser. Er staat daarbij vrij weinig wind uit veranderlijke richtingen.

Woensdag wordt de aangevoerde lucht opnieuw zachter, met temperaturen tussen 22 en lokaal misschien wel 30°C. Er is daarbij ook veel ruimte voor de zon, bij een zwakke tot matige zuidoostenwind.

Wat brengt de (middel)lange termijn?

Op de temperatuurpluimen zien we een geleidelijke evolutie naar een koeler weertype richting het eind van de week en volgende week met normalere temperaturen voor deze tijd van het jaar. Het lijkt in het tweede deel van de week ook wat onstabieler te worden met een verhoogde kans op buien.

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken