13

We hebben de afgelopen dagen boeiende weerkaarten gezien met interessante weersituaties tot gevolg in de Benelux. Zo viel er afgelopen dagen lokaal tot 10 cm sneeuw in het noorden van Nederland en ging de passage van een koufront op vrijdag gepaard met een markante daling van de temperatuur. Dat komt omdat de Benelux zich bevindt op de grens tussen warme en koude lucht. Iets waar we ook maandag na het weekend rekening moeten mee houden. Mogelijk komt het dan tot stormweer met hevige windstoten. In dit weerbulletin een nieuwe blik op de weerkaarten

Straalstroom in golfbewegingen

De motor voor het West-Europees weerbeeld is de straalstroom. Deze enorme ‘snelweg’ van luchtverplaatsing brengt lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan richting onze omgeving. Bij een krachtige straalstroom bestaat de kans dat depressies uitgroeien tot stormdepressies. Omdat de straalstroom zich momenteel in een golfbeweging beweegt, wordt dat vaak gevolgd door momenten van relatieve rust in de atmosfeer. Een vrij bruuske rollercoaster dus van wisselend weer.

We herkennen de straalstroom op de Europese weerkaarten. In de rode cirkel bevindt zich de Benelux. Afhankelijk van de ligging van de straalstroom krijgen we meer neerslag en wind.

Felle windstoten op maandag

Weermodellen berekenen voor maandag een onstuimige situatie. Een depressiekern ontstaat in de buurt van het Verenigd Koninkrijk en lijkt zich uitdiepend naar de Benelux te verplaatsen. Dat betekent dat de luchtdruk gaat dalen en de kans op veel wind gaat stijgen. Er kiezen een aantal weermodellen voor storm in de loop van maandagavond op de Noordzee, maar voor die exacte details is het nog wat vroeg. Concreet moeten we op maandag wel rekening houden met hevige windstoten.

Maandagavond komt een kern van lagedruk dichterbij de Lage Landen met een verdere aanscherping van de wind. Mogelijk komt het tot stormweer in de loop naar dinsdag.

Op de weerkaarten zien we voor maandag windstoten verschijnen die in het binnenland schommelen rond 70 km/u. Over het westen van België en Nederland kan dat pieken naar 90 km/u met een uitschieter tot 100 km/u over het noordwesten van Nederland. De kans op lokale stormschade is niet uitgesloten.

Samen met een toenemende windkracht zien we het ook erg wisselvallig worden. Er kunnen geregeld enkele flinke buien van zuidwest naar noordoost over de Benelux trekken. Een lokale donderklap is zelfs niet uitgesloten. Positief punt is we dat we ons bevinden in zeer zachte lucht met kwikstanden tot 16°C. Bij droge momenten en in de zon voelt het zelfs lenteachtig aan.

Op maandag trekken er geregeld enkele buien over de Benelux!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken