4 april 2017 - 5 min. lezen 80 reacties

Wat een heerlijke maand maart hebben we achter de rug! Voor onze Nederlandse vrienden kwam de temperatuur in maart uit op een gemiddelde van 8,6°C. Dat is de op één na hoogste waarde ooit gemeten (sinds de metingen) en meteen 2°C boven het normaal gemiddelde. Enkel 1991 ging nog iets warmer de archieven in met een gemiddelde van 8,8°C over de volledige maand maart. Wie een structureel tekort had aan zonneschijn, was in Nederland ook aan het juiste adres. Zo kwam het aantal uren zonneschijn in de buurt van 175 uur. Een normale maand maart klokt meestal af rond 120 uren. In totaal viel er in Nederland zo’n 67 mm regenwater. Tegenover 61 mm als normale waarde geen spectaculair verschil.

Voor België een gelijkaardige conclusie. Deze maand maart was zelfs bijna de warmste maand sinds 100 jaar aan metingen. Bijna iedere dag kwamen de maxima tot boven de normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Toch wel indrukwekkende vaststellingen! Voor België lag de gemiddelde temperatuur gedurende 31 dagen op 9,4°C te liggen.

Enkel 1991 prijkt met de eer van de warmste maand in de laatste 100 jaar. Toen registreerden we een maandelijks gemiddelde van 9,5°C (normaal ligt het gemiddeld voor België op 6,8°C). De records in de maxima werden – net zoals in Nederland – ook gevestigd op het einde van de maand. Op 30 maart 2017 werd het maar liefst 21,8°C in Ukkel. Dat is 0,4°C warmer dan in het jaar 2014 toen het 21,4°C werd.

In totaal viel er in België zo’n 48 mm regenwater. Dat is eerder aan de droge kant, maar nog steeds binnen aanvaardbare norm.

Records eind maart 2017

Vooraleer we dieper in de verwachtingen duiken voor de maand april geven we jullie graag nog even enkele records mee. Zo werd het op 30 maart 2017 in De Bilt (Nederland) 21,6°C. Enkel 31 maart 2014 kan mee in deze spectaculaire waarde met een maximum van 20,4°C. Dat record uit 2014 bleef ook niet staande in 2017, want op 31 maart 2017 werd dat verpulverd omstreeks 13:40 in De Bilt. We registreerden toen 20,8°C.

In de late namiddag gingen we zelf richting 21,8°C. Waarden die we niet eerder gemeten hadden sinds de metingen. Onderstaande configuratie op de weerkaarten was verantwoordelijk voor het zonnig en zeer zachte/warme weerbeeld.

recordtemperatuur maart 2017
Niet meteen een setting die de records zou verklaren. Het uiterste westen van Europa (Ierland) heeft te maken met depressie-invloeden waarbij aan de voorzijde van het lagedrukgebied een zachte ZW-luchtcirculatie tot stand kwam. Op 850 hPa (1499 m) klom het kwik op vrijdag 31 maart 2017 naar 8°C.
aanvoer van zeer zachte lucht op 1499 meter
Ondanks een relatief maritieme aanvoer (ZW) werd de luchtsoort toch behoorlijk warm op enige hoogte. Op 1499 meter haalden we waarden tot 8°C. Met 10 tot 12°C extra levert dat maxima aan de grond op van 20-21°C.

Vooruitzichten voor april 2017?

Breien we een verlengstuk aan deze relatief droge, maar vooral zachte periode? April 2017 heeft van alles te bieden in het weerkundig jaar. Vorst met enkele winterse getinte buien – de berichte aprilse grillen – zijn bijvoorbeeld nog perfect mogelijk. Echter, in het begin van de maand wordt ons West-Europees weer gedomineerd door een sterk hogedrukgebied met kern ten westen van het Verenigd Koninkrijk.

De Lage Landen bevinden zich aan de oostelijke flank waarbij regenzones maar moeilijk tot onze regio doordringen. Relatief droge en zachte weercondities kunnen zich handhaven.

dominant hogedrukgebied ten westen van Europa
Hogedrukgebied met een forse uitloper van de Azoren richting het noorden zorgt voor vrij stabiele weercondities over het VK en de Benelux. Het slechte weer met depressies focust zich op het noorden van Europa waar een straffe straalstroom met regelmaat van de klok voor stormweer zorgt.

Wisselvalliger richting het midden van de maand

Zoals het er nu (4 april 2017) naar uitziet evolueert het stabiel weerbeeld naar een eerder wisselvalligere variant. Tussen 8 en 12 april duikt de straalstroom naar beneden. Een depressie kapselt zich vervolgens in en lijkt op weg naar het ZW van Frankrijk. Het Europees weermodel – ECMWF – liet hier een interessante optie ontstaan. Aan de voorzijde van het ingekapseld lagedrukgebied ten westen van Frankrijk wordt forse WAA naar het noorden geduwd waardoor er zich warme luchtmassa’s verplaatsen naar de Benelux. De kans op maxima tussen 20-25°C wordt groter.

In de laatste runs is de uitdieping van het laagje ten westen van Frankrijk minder prominent aanwezig in quasi alle weermodellen waardoor deze warme optie waarschijnlijk niet zal uitkomen. Tegelijkertijd neemt de druk vanuit het noorden wel toe met een straalstroom die iets meer in de buurt komt te liggen van de Benelux. In de onderstaande weerkaart van het Amerikaans weermodel is de toenemende wisselvalligheid goed op te merken. Hogedruk verkiest een iets zuidwestelijkere positie waardoor de weg voor regenzones en een iets koudere luchtsoort vrij komt te liggen.

positie hogedrukgebied iets meer zuidwest
Depressies vanuit het noorden van Europa dalen met een vrij zuidgericht straalstroom naar onze omgeving. Een toename van de wisselvalligheid rond het midden van de maand is dan ook goed mogelijk.

Wat na 15 april 2017?

Wat de weergoden van plan zijn later deze maand is momenteel nog koffiedik kijken. Volgens het IRI (International Research Institute) wordt ook deze lentemaand zachter dan normaal. Het volledige westen van Europa mag voor de komende maand en mogelijk ook in mei een weertype verwachten met temperatuur boven normaal. Rond 15/16 april 2017 mag je een volgende outlook verwachten in dit artikel.

gemiddelde temperatuur april 2017 te hoog volgens iri
Opmerkelijke prognose van de temperatuur voor maart, april en mei. De eerste maand van de lente 2017 was reeds bijzonder zacht en de verwachting is dat we daar de komende weken niet meteen verandering in hoeven te verwachten. Spoelen we even vooruit naar de maand juni, juli en augustus zijn we een gelijkaardige prognose, maar de focus van de meeste kansen komt dan weer op het klassieke oosten van Europa te liggen.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken