12 september 2016 - 4 min. lezen 20 reacties

Komende dagen wordt het uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Dankzij een hogedrukgebied boven Oost-Europa en een lagedrukgebied nabij de golf van Biskaje wordt er zeer warme lucht vanuit het zuiden richting de Benelux gestuwd. Daarom klommen vandaag de temperaturen op vele plaatsen al richting 29°C. Plaatselijk werd de tropische grens van 30°C bereikt! Een hittegolf in 2016 is zelfs niet uitgesloten.

Morgen en overmorgen worden de bovenluchten nog iets warmer waardoor de temperatuur nog hoger kan uitvallen. Vanaf donderdag lijkt de onstabiliteit in de atmosfeer toe te nemen. De kans op onweersbuien neemt dan ook toe. Regionaal is een hittegolf in september zeker niet uit te sluiten.

hogedrukgebied-hittegolf-september
Dankzij het hogedrukgebied boven Oost-Europa en het lagedrukgebied boven de golf van Biskaje genieten we van een opstuw van zeer warme lucht vanuit het zuiden.

Uitzonderlijk warme periode

Om te kunnen spreken van een hittegolf moeten de temperaturen 5 dagen boven de 25°C liggen. In die 5 dagen moeten er ook 3 tropische dagen geteld worden met maxima boven de 30°C. De meeste hittegolven vinden plaats tijdens de maanden juli en augustus. Hittegolven die starten in september zijn zeer zeldzaam. Dit komt omdat de zon rond deze periode sterk afneemt in sterkte op onze breedtegraad. De laatste hittegolf in september dateert van 1947. De hittegolf eindigde toen pas op 20 september.

Kunnen we de komende dagen spreken van een hittegolf?

Als we de weerkaarten bekijken zien we dat de kans op een landelijke hittegolf de komende dagen eerder klein is. Regionaal kan er wel sprake zijn van een hittegolf. In Maastricht werd het gisteren bijvoorbeeld al meer dan 25°C. Ook vandaag werd het in Maastricht al meer dan 30°C. Regionaal zitten we dus op koers voor een hittegolf in september.

Dinsdag warmste dag van de week

Dinsdag bereiken zeer warme bovenluchten onze contreien. De temperatuur in de bovenlucht loopt op tot 17°C, hierdoor kunnen de maxima oplopen tot wel plaatselijk 33°C! In het westen van de Benelux zullen er morgen wat meer wolken zijn, elders zal de zon opnieuw uitbundig schijnen. De nacht van dinsdag op woensdag wordt plaatselijk een tropennacht met minima die op veel plaatsen niet onder de 20°C zullen liggen. Volg de temperatuur in België en Nederland.

temperatuur-850hpa
Temperatuur op 850 hPa loopt dinsdag op tot wel 18°C.

Woensdag nog steeds tropische temperaturen

Woensdag wordt het opnieuw stralend weer. De zon schijnt terug overal gedurende de hele dag. De maxima kunnen ook op woensdag plaatselijk weer klimmen richting 32°C. De nacht van woensdag op donderdag wordt alweer een zachte nacht met minima rond 18°C.

maxima-woensdag
Woensdag wordt het opnieuw tropisch warm met maxima tot plaatselijk 32°C.

Donderdag onweerachtig

We starten donderdag met brede opklaringen. De temperaturen lopen donderdag op tot 29°C, plaatselijk is 30°C mogelijk waar de zon het langst schijnt. In de loop van de namiddag neemt de bewolking toe vanaf het zuiden. Tegen de avond is er vanaf de Franse grens kans op enkele lokale onweersbuien. Details omtrent deze onweersbuien kunnen we momenteel nog niet geven. Hou daarom zeker onze weerupdates in de gaten via onze Facebookpagina en onderaan dit artikel.

Vrijdag wisselvallig weer

Vrijdag starten we de dag met vooral boven België enkele buien. In de loop van de dag kunnen er over de gehele Benelux enkele stevige onweersbuien ontstaan met lokaal veel neerslag op korte tijd. De meeste weermodellen geven vrijdag nog maxima tussen 23 en 25°C.

neerslag-vrijdag-september
Vrijdag kunnen er enkele hevige onweersbuien ontstaan met plaatselijk veel neerslag op korte tijd.

Deze week schrijven we toch wel “weergeschiedenis”. Donderdag kan het zijn dat regionaal de hittegolf in september binnen is. Op de plaatsen waar we zondag geen 25 graden haalden, moet het vrijdag nog 25°C worden om van een hittegolf te kunnen spreken. Vergeet deze week zeker niet voldoende water te drinken en geniet van deze uitzonderlijk warme periode!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

15 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen