30 maart 2015 - 4 min. lezen 6 reacties

Het weerbeeld is niet bepaald rustig buiten. Afgelopen week schreven we al over een actieve straalstroom met windsnelheden van 300 km/u en dat hebben we ook aan de grond gemerkt. Op vliegveld Schiphol werd gisteren (zondag) een windstoot geregistreerd van 117 km/u! Poeh, je zal maar piloot zijn van een vliegtuig en je kist veilig aan de grond moeten zetten. Petje af hoor!

Ook elders was er de nodige overlast en zijn de nodige schademeldingen binnengekomen. Veelal van afgebroken takken en omgewaaide verkeersborden.

windstoten blazen containers omver
Vliegende containers in de buurt van Rekkem (BE).

Opvallend dat zware containers gewoon werden opgetild tijdens de passage van de buien om daarna gewoon als speelgoed neergesmakt te worden.

Onrustig weerbeeld tot en met woensdagavond

Nog steeds is het onstuimig buiten met een harde wind en flinke windstoten. Vooral aankomende nacht tot woensdagmiddag moeten we wederom rekening houden met een heleboel geweld buiten. De zware windstoten kunnen een snelheid tot 110 km/u bereiken. Verantwoordelijk is de straalstroom en als die eenmaal op de Lage Landen geprojecteerd staat, dan zijn deze elementen van het weer eerder regel dan uitzondering.

De ene na de andere depressie ligt dan in haar baan. De passage van de koufronten geeft nog een extra impuls aan de wind. Vanaf donderdag wordt het een stuk rustiger, maar het blijft fris. Op hoogte wordt namelijk koude poollucht diep Europa in geblazen en dat blijft ook bij ons niet onopgemerkt. Zullen we daar met Pasen nog iets van merken?

GFS Windstoten

Vooral noordelijk Nederland krijgt het er de komende uren flink van langs, maar ook elders komen zware windstoten voor en het hoogtepunt lijkt in de nacht en ochtend op te treden. Opletten geblazen in de spits. Dinsdag is het sowieso al druk op de Nederlandse en Belgische wegen. Trek er dus maar wat extra reistijd bij. De wind komt trouwens de gehele periode uit een westelijke richting. U bent dus gewaarschuwd! Bovendien regent het van tijd tot tijd. Houdt de buienradar maar paraat.

UPdate 15:20 (maandag 30 maart 2015) – De laatste weerdata van Estofex berekenen windstoten tijdens de buien van 35 tot 40 meter per seconde. Even snel omgerekend komt dat neer op 120 tot lokaal 140 km/u. Dit meest actieve windveld is voorzien voor het noorden van Nederland (provincie Friesland, Groningen). In België gaat het minder hard met de windstoten, maar moeten mensen nog steeds rekening houden met rukwinden van 80 tot lokaal 100 km/u. Windschade is daarmee niet uit te sluiten.

Uitstroom koude poollucht

koude Poollucht

Donderdag wordt het een stuk rustiger in de atmosfeer. Het lagedrukgebied is wat opgeschoven naar het oosten en tegelijkertijd bouwt zich een hogedrukgebied op dat tot ontwikkeling komt boven de Atlantische Oceaan. Dit betekent dat de straalstroom gaat meanderen en er een glijbaan op gang komt van koude lucht rechtstreeks vanaf de Noordpool.

In die glijbaan worden talrijke voorjaarsbuien aangevoerd met regen, hagel en zelfs een kleine kans op natte sneeuw. Ook een klap onweer is goed mogelijk. Op de toppen van de Ardennen kan zowaar de sneeuw zelfs even blijven liggen. Ja, het wordt een beetje bikkelen voor de liefhebbers van zacht lenteweer. Toch is dit weerbeeld niet ongewoon voor begin april. Het zijn de aprilse grillen van moeder natuur.

Andere jaren zijn we perfect verwend geweest met al een vroeg begin van het voorjaar. Dit jaar is het weer eens wat langer wachten maar niet getreurd want net tijdens de Paasdagen gaat het weer waarschijnlijk stabiliseren.

Droger tijdens de Paasdagen?

Pasen neerslag

Ik heb goede hoop dat het tijdens Pasen best redelijk weer is, vooral op 2e Paasdag. Het hogedrukgebied dat gaat ontstaan boven de Atlantische Oceaan schuift namelijk meer en meer op richting de Lage Landen. De uiteindelijke positie daarvan is bepalend of het ook geheel droog gaat blijven. Dat is op deze termijn nog niet te zeggen.

Zoals het er nu voor staat gaat de temperatuur weer in de lift. Blijf daarom het weer op uw locatie volgen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken