10 juli 2020 - 3 min. lezen 243 reacties

De zomer van 2020 is tot op heden niet veel soeps. In vergelijking met voorgaande jaren is er meer neerslag gevallen en hebben we minder zonuren geregistreerd. Het kan natuurlijk niet ieder jaar droog en zonnig zijn in de beginperiode van de zomer. Mogelijk hebben we wel goed nieuws aan te kondigen, want in de meest recente weermodellen zien we een voorzichtige trend naar een terugkeer van zomerweer met temperaturen tot 25°C. Een verademing voor velen, zeker voor de horeca.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Aangenaam weekend

Het weerbericht voor de komende 2 dagen ziet er niet slecht uit. Op basis van de weermodellen GFS en ECMWF kunnen we besluiten dat de kans op zonneschijn zal toenemen, alsook de temperatuur op 2 m hoogte zal stijgen. De maxima op zaterdag schommelen rond een warme 20°C. Waar de zon aanwezig is, kan het kwik lokaal nog een graadje winst boeken. Het klassieke verhaal dat het in de zon en uit de wind warmer zal aanvoelen, is uiteraard geldig voor dit weerpraatje.

  • Zelf ook een PRO worden in het maken van weersvoorspellingen? Haal dit boek in huis (aff.)
Maxima op zaterdag

Op zondag ontfermt de uitloper van hogedruk nabij de Azoren zich nog meer over West-Europa. Dit betekent dat we in een gebied terechtkomen van weinig wind en voldoende kansen op zonneschijn. De maxima op zondag klimmen naar 21 tot 23°C. De namiddagperiode leent zich dan ook uitstekend voor een recreatieve activiteit (wandelen, fietsen,…).

Maxima op zondag

Onzekere weersverwachting na het weekend

Dat de zomer van 2020 nooit kan vergeleken worden met andere jaren, dat staat buiten kijf. Het weer heeft geen geheugen en het lijkt er dan ook sterk op dat deze zomer een ander pad zal uitstippelen. Op de Atlantische Oceaan is de druk van depressies vrij groot, waardoor constante pogingen van stabiel zomerweer de kop worden ingedrukt.

Voor aangenaam en tropisch weer kan je terecht in de gebieden langs de Middellandse Zee. Quasi alle vakantiebestemmingen hebben komende dagen te maken met 30°C of meer. Mogelijk dat er in de namiddag en avondperiode een lokaal warmteonweer losbarst, maar dat mag de pret niet drukken.

GFS kiest voor een uitloper van hogedruk tegen 17 juli 2020. Gevolg is dat warmere lucht de omgeving van de Benelux kan bereiken (cirkel)
We zien een gelijkaardige weersvoorspelling bij het Europees weermodel ECMWF. Dit doet het vermoeden groeien dat de kans op zomerweer stijgt.

Onzekerheid in de weerpluim

De weerpluim is zowel beschikbaar van het Amerikaans als Europees weermodel. Op deze grafiek zie je heel snel wat de individuele berekeningen van de weercomputer voorzien voor de komende dagen.

We nemen voor deze outlook de GFS weerpluim van de 00 run. Daar zien we duidelijk dat de neerslag voor de eerstvolgende 7 dagen beperkt blijft. Tegelijkertijd is er ook een grote spreiding aanwezig in de diverse oplossingen qua temperatuur. Dat betekent dat zowel koelere als warme oplossingen aanwezig zijn in het ensemble en het voor de meteoroloog bijgevolg erg moeilijk is om een standpunt in te nemen.

Indien de OPER (zwarte lijn) gelijk krijgt in het ensemble, krijgen we een stabiel en droog zomeroffensief met temperaturen rond 25°C. Duimen?

Flink wat onzekerheid in de weersverwachting op de lange termijn

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken